fbpx
20.8 C
Бэлць
duminică, iunie 23, 2024

Iranul impune segregarea pe sexe a universităților. Femeile și bărbații vor învăța separat

Citește și:

Consiliul studenților de la Universitatea Ferdowsi din orașul iranian Mashad a avertizat că oficialii universității vor separa bărbații de femei la cursurile din acest an școlar, scrie Europa Liberă România.

Consiliul național al studenților din Iran a publicat pe 28 august fotografii cu un memorandum intern al Facultății de Matematică din Universitatea Ferdowsi, în care se poate vedea ordinul de a segrega sălile de clasă. Mesajul fusese transmis de către vicepreședintele universității către decanul facultății de matematică. Se precizează că mesaje similare vor fi emise și către alți decani.

Sursa menționează că în directivă se face referire la decizia Consiliului Suprem al Revoluției Culturale, care impune cu strictețe normele islamice în învățământul superior, inclusiv prin separarea bărbaților de femei.

Segregarea pe gen este o problemă delicată în universitățile iraniene de multă vreme. În ultimele patru decenii, diverse facilități ale universității, precum bibliotecile sau cantinele, au implementat politica de segregare, în ciuda protestelor studenților. Au fost înființate chiar și universități doar pentru bărbați sau doar pentru femei.

În ciuda acestor măsuri, unele cursuri au rămas deschise tuturor studenților, mai ales în urma constrângerilor financiare sau ale comunității studenților.

Studenții iranieni, ca în multe alte țări, sunt printre grupurile cele mai active politic, comunică sursa. Ei se luptă de mai multe decenii pentru relaxarea normelor sociale și politice din regimul iranian extrem de strict. Conform agenției de știri HRANA din Iran, cel puțin 700 de studenți au fost arestați recent, inclusiv în cadrul protestelor de după moartea Mahsei Amini. Mulți dintre ei au fost bătuți sau biciuiți în închisoare, iar zeci de studenți au fost exmatriculați.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Nou curriculum școlar. Părinții se arată mulțumiți

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți, care cred că acestea vor ajuta la atingerea unui nou nivel...

Un bărbat de 31 de ani s-a înecat în lacul dea Valea Trandafirilor: A fost căutat toată noaptea de scafandrieri

O persoană și-a pierdut viața în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului. În seara zilei de 22 iunie...
  sursa: cursbnm.md