fbpx
25.8 C
Бэлць
joi, mai 23, 2024

La primăvară tariful la gaz ar putea ajunge la 16 lei

Citește și:

În primăvară vor exista premise pentru reducerea tarifului la gazele naturale. O spune președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia tariful la gaz pentru consumatorii casnici ar putea să scadă până la 16-17 lei pentru un metru cub. Vadim Ceban spune că până în primăvară, din actualul tarif, ar urma să fie acoperite toate devierile tarifare acumulate de Moldovagaz, notează IPN.

Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz spune că actualul tarif la gaz cuprinde și devierile tarifare acumulate anterior. Potrivit lui Vadim Ceban, aceste devieri vor fi acoperite din tariful de 18 lei până în luna februarie, iar ulterior vor exista premise pentru a cere regulatorului o revizuire.

„Din devierile tarifare, la începutul lunii noiembrie, mai era de recuperat în jur de 700 de milioane de lei. Până la sfârșitul acestui an vor mai rămâne de recuperat circa 400 de milioane de lei. Sper că această sumă va fi recuperată în ianuarie și februarie și ulterior vor exista premise, cel puțin pe aspectul devierilor financiare, să venim cu o ajustare a tarifelor către regulator. Tariful trebuie să fie cu aproximativ 2 lei mai mic. Dar acest lucru se va întâmpla când nu vom mai avea devieri financiare, iar prețul de achiziție de la Energocom va fi mai mic”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Șeful Moldovagaz a explicat că tariful la gaz este calculat având la bază prețul de achiziție, prețul de transport și alte cheltuieli aferente. Chiar dacă nu vor exista devieri tarifare din primăvară, tariful la gaz nu poate fi mai mic de 16 lei, spune Vadim Ceban.

„Tariful ar putea fi 16-17 lei. Cu 1-2 lei mai puțin decât este tariful actual. Nu trebuie să uităm că tariful de transport a crescut, tariful de distribuție s-a modificat în această vară. Sunt și alte costuri constante. Tariful nu depinde doar de prețul de achiziție. Tariful mai depinde de costurile de transport, de volumul prognozat”, a mai spus președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz.

În prezent, Energocom vinde către Moldovagaz gaze naturale la un preț de 605 dolari/ 1000 de metri cubi. Tariful la gaz este de 18.06 lei pentru un metru cub, cu TVA inclus.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Tradițiile nu se uită la Prepelița. De hramul satului, copiii s-au întrecut la trântă pentru iepure și cocoș

Distracție mare a fost miercuri la hramul satului Prepelița din raionul Sîngerei. https://youtu.be/NH23sKHu4_4 IULIAN ERIMEI, primarul comunei Prepelița, raionul Sîngerei: „Satul...

Inginer cadastral din Elizaveta, reținut de CNA într-un dosar de trafic de influență

Un fost inginer cadastral de la primăria Elizaveta, municipiul Bălți, a fost reținut fiind suspectat de comiterea traficului de...
  sursa: cursbnm.md