fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

Lista medicamentelor compensate a fost extinsă

Citește și:

Persoanele care au bronşită acută vor beneficia de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Afecţiunea respectivă a fost inclusă în lista maladiilor prioritare frecvent întâlnite în practica medicilor de familie, în contextul creşterii numărului de pacienţi cu infecţii respiratorii acute care se tratează la domiciliu şi evoluţiei situaţiei epidemiologice prin COVID-19 în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, preparatele destinate bronşitei acute vor fi prescrise de către medicii de familie pentru tratamentul episodic în condiţii de ambulatoriu în sala de tratamente/staţionar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu. Aceste medicamente vor fi compensate în proporţie de 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani şi de 70% în cazul adulţilor. Cetăţenii pot beneficia în mod gratuit de cel puțin o denumire comercială de medicament din cadrul unei denumiri comune internaționale din cele compensate parţial din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Totodată, persoanele care suferă de osteoartroză, vor beneficia de două medicamente compensate destinate tratamentului maladiilor osteoarticulare. Este vorba despre Aceclofenacum și Diclofenacum, care la fel vor fi prescrise de către medicul de familie.

Va fi sporit și accesul pacienților care suferă de diabet zaharat la insuline umane sub formă de cartușe, care sunt mai ușor de administrat și prezintă mai multe avantaje, precum precizie mai înaltă de dozare, risc scăzut de hipoglicemie, posibilitatea dozării și administrării insulinei de către persoanele slab văzătoare, comoditate și flexibilitate în administrare, posibilitate de administrare în orice moment și în orice situție, cantitatea mai mică de pierdere a insulinei, lipsa sindromului algic, datorat acelor foarte fine și subțiri.

Modificările propuse vor intra în vigoare la momentul publicării actelor normative în Monitorul Oficial.

Lista medicamentelor poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM, la rubrica „Medicamente compensate”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un ucrainean torturat de ruși cu electroșocuri a depus o plângere pentru crime de război în Argentina

Un ucrainean a depus o plângere penală la un tribunal din Argentina împotriva forțelor de ocupație ruse care l-au...

Moldovenii preferă produsele autohtone. R.M. a înregistrat o scădere a importurilor cu 7,5%

Moldovenii preferă tot mai mult produsele autohtone. Potrivit datelor Biroul Național de Statistică, importurile în Republica Moldova au înregistrat...
  sursa: cursbnm.md