fbpx
11.9 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Lista sancțiunilor UE se extinde. Vezi pe cine vizează

Citește și:

Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc, Vlad Plahotniuc se regăsesc pe lista sancțiunilor propusă Consiliului Europei de către șeful diplomației europene, Josep Borrell. Pe lângă cei 4 politicieni, UE propune sancțiuni pentru cetățenii moldoveni Alexandr Kalinin și Grigore Karamalac, dar și pentru cetățeanul rus Igor Ceaika, un apropiat al fostului președinte Igor Dodon.

Lista a fost propusă pe 22 mai de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate. Sancțiunile presupun restricții de călătorie în țările UE și confiscarea bunurilor pe care cei sancționați le-ar avea pe teritoriul blocului comunitar.

În argumenta privind sancționarea lui Șor, Tauber, Cavcaliuc, Plahotniuc și Ceaika se spune că UE rămâne fermă în sprijinul său pentru Moldova în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.

Ilan Șor este liderul Partidul Politic Șor și om de afaceri, implicat în finanțarea ilegală a partidelor politice din Moldova și incitarea la violență împotriva opoziției politice. Partidul condus de acesta este implicat în plata şi instruirea persoanelor pentru a provoca dezordine și neliniște în timpul protestelor din Moldova. 

Deputata Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Șor, a condus multe din protestele antiguvernamentale începute de formațiunea sa în septembrie 2022 și este cercetată penal de procurorii moldoveni într-un dosar privind finanțarea ilegală a partidului. Tauber este și singura din lista celor sancționați care se află fizic în Republica Moldova.

Cavcaliuc, fost șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, a fugit din Moldova în 2021 și se presupune că s-ar afla la Londra. În propunerea de sancționare se spune că fostul polițist devenit politician și lider al Partidului Acasă Construim Europa a participat, alături de Ilan Șor, la organizarea protestelor violente la Chișinău, în octombrie 2022.

Vladimir Plahotniuc este supus unui număr mare de procese penale în Moldova legate de crime în legătură cu delapidarea fondurilor statului moldovean și transferul lor ilegal în afara Moldovei. El, fiind acuzat în Moldova în dosarul „Frauda bancară”.

Igor Ceaika este un om de afaceri rus responsabil de canalizarea banilor în sprijinul proiectelor Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, având ca scop destabilizarea Republicii Moldova.

Grigore Caramalac și Alexandr Kalinin riscă să fie sancționați pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”. Caramalac este descris drept om de afaceri cu cetățenie dublă, rusă și moldoveană, controlând fundația rusească „Ifavis”, prin intermediul căreia s-a implicat în organizarea de evenimente patriotice și sportive în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, cu sprijinul autorităților de ocupație. Kalinin este un politician moldovean, lider al Partidului Regiunilor din Republica Moldova. După invadarea Ucrainei de către Rusia, acesta a călătorit în zonele ocupate din estul Ucrainei și a acordat sprijin forțelor militare ruse, se spune în propunerea

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Doi morți într-un atac ucrainean cu drone în regiunea Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a...

Maia Sandu, despre foametea organizată din 1946-1947: „Este un trecut dureros pentru noi toți”

„Ne aplecăm cu recunoștință în fața țăranilor noștri de pe ambele maluri ale Nistrului, indiferent de etnia lor, care...
  sursa: cursbnm.md