fbpx
29.2 C
Бэлць
joi, iulie 18, 2024

Magistratul Ion Chirtoacă, respins de Pre-Vetting chiar și după audierea părinților

Citește și:

Candidatura magistratului Ion Chirtoacă pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a fost respinsă repetat de Pre-Vetting, chiar și după audierea scandaloasă a părinților acestuia. Potrivit Comisiei, judecătorul nu a promovat evaluarea reluată, întrucât „nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică”, transmite unimedia.md. 

„Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea reluată în privința judecătorului Ion Chirtoacă, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul candidaților judecători. Potrivit Comisiei, candidatul nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă astăzi candidatului și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului.

Decizia cu privire la evaluarea reluată va fi făcută publică doar cu acordul candidatului, care are la dispoziție 48 de ore să informeze Comisia dacă acceptă sau se opune publicării. În lipsa notificării, decizia va fi plasată pe pagina web a Comisiei, într-o formă depersonalizată, în limbile română și engleză. Candidatul a fost audiat în ședință publică în cadrul evaluării reluate pe 13 martie 2024”, se arată în mesajul Pre-Vetting.

Părinții judecătorului Ion Chirtoacă, aflați de mai mulți ani la muncă peste hotare, au fost intervievați online de către comisia Pre-Vetting. Mama și tatăl magistratului au răspuns la mai multe întrebări legate de transferurile bănești pe care le-au făcut pe numele fiului, cât timp cei doi au lucrat în afara Republicii Moldova, tatăl – la negru.

Modul în care a derulat procedura și comportamentul președintelui comisiei Pre-Vetting, care punea întrebări mamei magistratului sorbind ceai dintr-o cănuță, a stârnit un val de indignare în societate.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, liderul PSRM, a venit cu un comentariu după ce părinții magistratului Ion Chirtoacă, aflați de mai mulți ani peste hotare, au fost audiați de Comisia Pre-Vetting. „Este o bătaie de joc față de o femeie care a lucrat la negru ca să asigure studiile copilului. Maia Sandu, dar tu ai mamă?”, s-a întrebat Dodon.

Fostul premier, Ion Chicu, a venit cu o reacție, după ce părinții lui Ion Chirtoacă au fost audiați online: „Suntem popor blestemat să ne batjocorească străinii. Și ne-o facem cu mâna noastră. Și, da, vreau ceva să spun și pentru diaspora, care o mai susține pe mizerie. Cum credeți, pe individul cela PAS-ist, pe care acest străin l-a trecut fără probleme de „pre-vetting”, (deși cu 5 ani în urmă a fost prins cu mită) tot așa minuțios l-au interogat?”

În august 2023, Curtea Supremă de Justiție a admis contestațiile mai multor procurori și judecători, care au picat evaluarea pre-vetting, iar potrivit hotărârii instanței, aceștia ar urma să fie reevaluați de Comisie. Printre ei se număra și Ion Chirtoacă.

Drept urmare, CSJ a anulat decizia Comisiei Pre-Vetting din 20 ianuarie 2023 și a dispus reevaluarea candidaturii lui Ion Chirtoacă pentru funcția de membru în CSM.

Comisia Pre-Vetting a avut îndoieli cu privire la nedeclararea unui cont bancar și a unor transferuri de bani de către părinții lui Ion Chirtoacă, dar și cu privire la procurarea unui apartament la preț preferențial.

Premierul Dorin Recean a venit cu o atenționare către judecătorii din cadrul Curții Supreme de Justiție, care au participat la anularea unor decizii ale Comisiei Pre-vetting. „Vreau să le spun la minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că, nu ne-ați surprins. Veți răspunde conform legislației”, a declarat Recean.

În decembrie 2021, Consiliul executiv al Asociației Judecătorilor anunța că s-a întrunit în ședință și a luat act de cererea de demisie a președintelui Asociației, judecătorul Clima Vladislav, și a desemnat în calitate de președinte interimar pe magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Ion Chirtoacă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Încă un candidat independent la prezidențiale. Jurnalista Natalia Morari și-a anunțat intenția

Jurnalista Natalia Morari și-a anunțat intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. „Nu am urmărit...

/FOTO/ Șapte drumuri publice au fost afectate de intemperii: Drumarii au intervenit în Dubăsari, Criuleni, Glodeni și Dondușeni

În urma vântului și ploilor din seara zilei de ieri, drumarii din cadrul întreprinderilor rutiere S.A „Drumuri” au fost...
  sursa: cursbnm.md