fbpx
23.3 C
Бэлць
joi, iulie 18, 2024

Mai multe creșe pentru copiii din Republica Moldova. Guvernul va aloca 20 de milioane de lei

Citește și:

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu împreună cu, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, lansarea unui nou concurs pentru crearea și extinderea creșelor publice, pentru copiii, familiile și comunitățile din țară.

Apelul este deschis pentru APL-urile de nivelul I din localitățile cu o populație de peste 5000 de locuitori. Pentru extinderea creșelor, Guvernul va aloca 20 de milioane, iar suma maximă pentru proiect este de 1,5 milioane cu posibilitatea de a depăși această sumă cu 15%, sursele suplimentare urmând să fie acoperite financiar de către APL.

Ministrul Andrei Spînu: „Guvernul continuă să construiască și să creeze condiții de viață mai bune în satele și orașele din țara noastră. Serviciile de alimentare cu apă, canalizare, îmbunătățirea condițiilor pentru copii în școli și grădinițe, amenajarea spațiilor publice: parcuri, terenuri de joacă și sport, alei publice și iluminat stradal se numără printre prioritățile noastre. Toate aceste acțiuni sunt realizate pentru a asigura un trai mai bun locuitorilor din Republica Moldova și un viitor mai bun pentru următoarele generații.”

În 2023, datorită efortului din partea Guvernului, dar și cu suportul partenerilor de dezvoltare 20 de localități au beneficiat de programul de extindere a creșelor, ceea ce înseamnă 15 grupe noi create și 20 de grupe de creșă renovate și pregătite pentru sezonul rece. Pe lângă acestea, au fost create 8 grupe noi, finanțate de partenerii externi, 10 grupe renovate, au fost lansate 8 creșe de tip familial și 2 creșe amenajate de angajatori.

Extinderea grupelor de creșă publice este esențială pentru susținerea tinerelor familii, a tinerelor mame, care își doresc să îmbine armonios viața profesională cu cea de familie și care își doresc să revină cât mai curând la locul de muncă. Încadrarea femeilor care au un copil de vârstă preșcolară în câmpul muncii rămâne extrem de joasă, iar pentru a soluționa aceasta e nevoie să construim cât mai multe creșe, grădinițe și să oferim servicii alternative pentru îngrijirea copiilor”, a subliniat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Începând de astăzi, 1 iulie, autoritățile publice locale vor avea la dispoziție 30 de zile calendaristice – până pe 30 iulie 2024, pentru pregătirea documentației tehnice și completarea formularelor de participare. Proiectele selectate urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2024.

Încurajăm toate autoritățile publice locale de nivelul I să participe activ în acest concurs important pentru comunitățile locale, contribuind astfel la îmbunătățirea accesului la educație timpurie pentru copii și la dezvoltarea durabilă a fiecărei localități!”, i-a îndemnat pe potențialii aplicanți ministrul Andrei Spînu.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Medvedev amenință cu un război mondial dacă Ucraina va adera la NATO

Fostul preşedinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a menționat că aderarea Ucrainei la forțele NATO ar însemna o declaraţie...

/VIDEO/ Seacă fântânile, lacurile și izvoarele din nordul țării. Cum se descurcă gospodarii și cum își apără culturile la Șofrîncani, Edineț

GABRIELA MOCANU, jurnalist TV Nord: „Temperaturile caniculare de +40 de grade, înregistrate în ultima perioadă, au provocat seceta. Oamenii...
  sursa: cursbnm.md