fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

Maia Sandu despre cazul Stoianoglo: țara ar fi pierdut mai mult dacă rămânea în funcție

Citește și:

Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului i-a dat câștig de cauză fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și a obligat statul să-i achite prejudicii morale. Maia Sandu spune că hotărârea CEDO nu vizează vreo decizie a șefului statului și că țara ar fi pierdut mult mai mult dacă Stoianoglo ar fi rămas în funcție, notează IPN.

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo a obținut câștig de cauză la CEDO în una din cele două plângeri depuse. Înalta Instanță a constatat încălcarea dreptului la tribunal, și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție. CEDO a obligat statul Republica Moldova să-i achite fostului procuror general prejudicii morale de 3600 de euro.

„Această decizie a vizat o lege concretă, care ulterior a fost modificată și nu are treabă cu deciziile pe care le-am luat eu. Nu cred că e cazul să comentez o decizie CEDO, dar cred că țara ar fi pierdut mai mult dacă în funcția de procuror general ar fi fost păstrat un om care se sfătuia cu Platon despre cum să lupte împotriva corupției. Legea a fost corectată și astăzi legea corespunde standardelor internaționale”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Șefa statului spune că acum este necesară identificarea unei persoane profesioniste și integre care să preia funcția de procuror general. Se întâmplă după ce președinta Republicii Moldova a semnat la 26 septembrie decretul privind eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcție.

„Acum avem nevoie de un procuror curajos, onest și bun profesionist. Așteptările sunt mari, moștenirea este dificilă și problemele în sistem sunt foarte mari. Avem nevoie de cineva foarte curajos, competent, care să vrea să-și asume o muncă foarte grea”,  a mai spus președinta Maia Sandu.

La 23 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de procuror general. Termenul limită de depunere a dosarelor este 22 noiembrie.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Ploi pe întreg teritoriul țării. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 17 aprilie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează ploi pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi de...

Un ucrainean torturat de ruși cu electroșocuri a depus o plângere pentru crime de război în Argentina

Un ucrainean a depus o plângere penală la un tribunal din Argentina împotriva forțelor de ocupație ruse care l-au...
  sursa: cursbnm.md