fbpx
26.6 C
Бэлць
vineri, iulie 5, 2024

Ministrul Mediului: Nu avem niciun pericol și avem destulă apă în Nistru

Citește și:

„Astăzi nu avem niciun pericol și avem destulă apă în Nistru”, susține Ministrul Mediului în contextul în care e alertă hidrologică pentru Nistru, Prut, dar și râurile mici. Sergiu Lazarencu reiterează că râul Nistru este esențial pentru Republica Moldova, fiind sursa principală de apă pentru o mare parte a țării și pentru municipiul Chișinău, subliniind importanța protejării acestuia.

„Nistru e comoara noastră, e sursa cea mai importantă de apă, 80% din teritoriul Republicii Moldova și aproape 100% pentru municipiul Chișinău de asta e important să îl păstrăm și să ținem la el, nepoluându-l. Principalele surse de poluare sunt, pe de o parte, apele uzate, o altă sursă de poluare sunt de la fertilizanții agricoli și o sursă vizibilă și ține mult de educația noastră și responsabilitatea noastră civică e poluarea din plastic. Una din sursele principale sunt PET-urile și cu această ocazie fac apel la populația Republicii Moldova să fim mai responsabili fiindcă asta se răsfrânge a ceea ce consumăm noi zi de zi”, a declarat Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, transmite TVR Moldova.

Totodată, ministrul amintește despre vizita recentă a Ministrului Protecției Mediului și a Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strelets, în cadrul căreia a fost abordat subiectul gestionării eficiente a fluviului Nistru.

„Vizita recentă a domnului Strelets în Republica Moldova demonstrează aceasta, e prima dată în istoria Republicii Moldova când un ministru al mediului vine la noi. Suntem în legătură permanentă cu dumnealui. Am avut o discuție foarte constructivă, am agreat anumite chestii, ne-a făcut o invitație la Kiev. Cel mai important e că am discutat inclusiv despre respectarea regulamentului pentru bazinul Nistru. Astăzi, acest regulament se respectă și debitul este de minimum 100 de metri cubi pe secundă. Din păcate, se speculează foarte mult pe acest aspect, astăzi nu este niciun pericol. Noi suntem în perioada apelor mici, iar situații de acestea se întâmplă în mai mulți ani. Lacul de la Dnestrovsc, de fapt, este un avantaj ori dacă nu era el, situațiile și acele poze pe care le-am văzut ar putea fi în alți ani și asta e natural. Astăzi, acest lac de la Dubăsari este un avantaj pentru că în perioada de inundații este o barieră împotriva viiturilor, în perioada de secetă poți regla debitul de care e necesar de apă potabilă, pentru irigare și astăzi nu avem niciun pericol și avem destulă apă în Nistru”, a declarat Ministrul Mediului.

În același timp, Sergiu Lazarencu vine cu o rugămite către cetățenii Republicii Moldova de a consuma rațional apa.

„Eu cred că e nevoie să consumăm rațional pe tot parcursul anului. Resursele naturale nu sunt inepuizabile, de asta consumul rațional e important în fiecare anotimp. Reiterez că barajul de la Dnestrovsc și lacul de acumulare ne ajută ca noi să avem debitul necesar pentru a aproviziona toată țara cu apă potabilă, inclusiv pentru irigare”, menționează ministrul.

Întrebat care ar fi pericolele pentru Republica Moldova dacă barajul de la Naslavcea ar fi distrus într-o eventuală bombardare în Ucraina, ministrul a răspuns: „Într-adevăr, ar fi pericole. Totuși, este foarte greu, discutând cu specialiștii tehnici, în ultima perioadă am avut mai multe discuții pe acest subiect, e foarte greu să distrugi acest baraj în totalmente. Dacă l-ai distruge în totalmente, ar fi pericol în zona lacului de acumulare Dubăsari, până acolo relieful ne ajută să nu fie aceste pericole. Noi am făcut anumite calcule și simulări. Totuși sper să nu se ajungă la asta. În caz de ceva noi vom reacționa și avem un plan de reacție.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție! Ne așteaptă o săptămână de temperaturi înalte

Ne așteaptă o săptămână de temperaturi înalte. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de Caniculă pe întreg...

Șeful Biroului vamal Nord și doi angajați, plasați în izolator pentru 30 de zile

Șeful Biroului vamal „Nord” Nicolae Mazanca și doi din cei șase vameși reținuți de CNA, au fost plasați în...
  sursa: cursbnm.md