fbpx
11.2 C
Бэлць
joi, februarie 22, 2024

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut permisiunea de a participa la o reuniune ministerială a OSCE la Skopje

Citește și:

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care se află sub sancţiuni din cauza invaziei ruseşti la scară largă în Ucraina, a cerut permisiunea de a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Skopje, relatează AFP. La reuniunea ministerială a OSCE de anul trecut, găzduită de Polonia, Varşovia a refuzat să îl lase pe Lavrov să intre în ţară. Măsura a atras furia Moscovei, care a calificat refuzul drept „fără precedent şi provocator”, scrie news.ro.

Acest lucru a fost anunţat luni de ministrul macedonean de externe nord-macedonean Buyar Osmani, a cărui ţară prezidează în prezent OSCE, după cum relatează European Pravda cu referire la AFP. Osmani spune că a primit o scrisoare de la Lavrov, care „a cerut să asigure prezenţa sa la Skopje”. Ministrul macedonean de externe din Macedonia de Nord susţine că „există mai multe probleme în legătură cu această cerere”.

Printre altele, spaţiul aerian al ţării sale şi al tuturor statelor vecine este închis pentru avioanele ruseşti din cauza sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Federaţiei Ruse, astfel că „este necesar să se facă anumite eforturi logistice” pentru participarea lui Lavrov. Osmani a subliniat că, în conformitate cu regulile OSCE, toate cele 57 de ţări membre ar trebui să fie prezente la reuniunea ministerială.

„Totuşi, acest lucru va depinde de deciziile luate în zilele următoare. Sper că vom putea fi cu toţii prezenţi la Skopje”, a conchis el.

La reuniunea ministerială a OSCE de anul trecut, găzduită de Polonia, Varşovia a refuzat să îl lase pe Lavrov să intre în ţară. Măsura a atras furia Moscovei, care a calificat refuzul drept „fără precedent şi provocator”. Ucraina a solicitat în mod repetat excluderea Rusiei din OSCE. Luna trecută, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Rusia „ucide” acum organizaţia, adăugând că şi-ar putea „imagina cu uşurinţă” organizaţia fără prezenţa rusă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cum puteți beneficia de alocații suplimentare la implementarea măsurilor de eficiență energetică

Centrul Național pentru Energie Durabilă îndeamnă proprietarii de locuințe care intenționează să aplice pentru finanțare la Programul Fondului pentru...

/VIDEO/ Educația sexuală în școală. Ce spun părinții: pro sau contra

Tot mai mulți părinți din nordul țării susțin ferm introducerea educației sexuale în curriculumul educațional. Ei argumentează că acest...
  sursa: cursbnm.md