fbpx
23 C
Бэлць
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Mituri despre coronavirus, spulberate de specialiști!

Citește și:

Mai multe mituri despre noul coronavirus au început să circule, în timp ce românii, la fel ca oamenii din întreaga lume, caută soluții să se ferească de infectarea cu COVID-19. Aceste mituri au fost demontate de specialiști, care au oferit explicații, pentru fiecare în parte.

Iată 14 dintre cele mai mari mituri despre coronavirus:

1. Vremea caldă va inactiva noul coronavirus

Potrivit specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), noul coronavirus poate fi transmis în orice condiții climatice, iar încălzirea vremii în Europa și în România nu va duce la inactivarea virusului. Măsurile de precauție trebuie respectate în continuare!

2. Consumul de usturoi previne infecția cu noul coronavirus

Deși usturoiul este un aliment benefic sănătății oamenilor, având proprietăți antimicrobiene, nu există dovezi potrivit cărora consumul acestuia ar ține la distanță coronavirusul.

3. Suplimentele cu vitamina C și zinc țin la distanță coronavirusul

Acest mit a fost demontat de directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, profesorul Adrian Streinu-Cercel.

„Omul nu face deficit de vitamine aşa simplu, că altfel toţi ar trebui să fim distruşi de lipsa de vitamine. Atâta timp cât o persoană mănâncă ce trebuie să mănânce şi mănâncă ordonat, omul nu face deficit de vitamine. Vitaminele care sunt luate în plus, cum sunt luate aşa sunt eliminate, că organismul nu face stoc de vitamine”, a explicat Streinu-Cercel, la Antena 3.

4. Spirtul medicinal, protecție împotriva noului coronavirus

Tot profesorul Adrian Streinu-Cercel a demontat și acest mit. „Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus.

Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel.

5. Coronavirusul se poate transmite prin țevile de apă sau aerisile de la bloc

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, medicul Adrian Streinu-Cercel, a explicat că virusul COVID-19 nu se poate transmite prin țevile de apă sau aerisirile de la bloc. „Virusul nu se transmite nici prin aerul condiționat”, a precizat el.

6. O baie fierbinte previne infectarea cu COVID-19

O baie fierbinte NU previne infectarea cu noul coronavirus. Însă, poate provoca arsuri la nivelul pielii. Este recomandat spălatul pe mâini, cu apă și săpun, cât mai des. Este foarte importantă evitarea atingerii feței, fără ca mâinile să fi fost igienizate.

7. Coronavirusul se poate transmite prin bunurile importate din China

Nu există nici un risc în acest sens. Persoanele care primesc colete din China nu riscă să intre în contact cu COVID-19. Acest virus nu supraviețuiește mult timp pe obiecte, cum ar fi scrisori sau pachete.

8. Cei care s-au vindecat de COVID-19 au scăpat definitiv

Persoanele care se vindecă de COVID-19 nu scapă de riscul de a se infecta din nou. Deocamdată, nu există nici un vaccin disponibil pentru a împiedica îmbolnăvirea din cauza noului coronavirus.

9. Virusul COVID-19 poate fi transmis prin înțepăturile țânțarilor

Potrivit specialiștilor OMS, noul coronavirus nu poate fi transmis prin înțepăturile țânțarilor. „Noul coronavirus este un virus respirator ce se răspândește, în mod special, prin picăturile generate când o persoană infectată strănută sau tușește, ori prin picăturile provenite din salivă sau din nas”, spun specialiștii Organizației.

10. Animalele de companie pot transmite coronavirusul

Nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate și pot transmite noul coronavirus. Însă, este recomandat spălatul pe mâini după atingerea animalelor de companie, pentru evitarea unor bacterii comune, precum E.coli și Samonella.

11. Coronavirusul atacă doar persoanele vârstnice

Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor oamenilor, indiferent de vârstă, să ia măsuri pentru a se proteja de coronavirus – printr-o igienă adecvată a mâinilor și o igienă respiratorie.

Este adevărat, însă, că persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente – cum ar fi diabetul, astmul ori bolile de inimă – par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă, din cauza coronavirusului.

12. Vaccinurile împotriva pneumoniei oferă protecție împotriva noului coronavirus

Este fals! Vaciinurile împotriva pneumoniei nu oferă protecție împotriva noului coronavirus. COVID-19 are nevoie de propriul său vaccin.

13. Antibioticele, eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus

Și această afirmație este falsă. Antibioticele funcționează împotriva bacteriilor, nu a virusurilor, iar COVID-19 este un virus.

14. Prin pulverizarea alcoolului sau clorului pe tot corpul, poate fi ucis COVID-19

De fapt, stropirea alcoolului sau clorului pe tot corpul nu ucide virușii ce au intrat deja în organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Avea 37 de tăieturi”. Ce spune fiul femeii ucise de cele două minore la Telenești

"Avea 37 de tăieturi și era toată despicată" spune fiul femeii de 67 de ani ucisă cu cruzime de...

Primul aeroport din lume care nu va mai cere pașapoarte

Începând din 2024, Aeroportul Changi din Singapore nu va mai cere pașapoarte. Aici se va introduce un sistem de...
  sursa: cursbnm.md