fbpx
32.5 C
Бэлць
marți, iulie 16, 2024

NATO va ajutat Ucraina cu minim 40 de miliarde de euro

Citește și:

Ţările NATO au decis miercuri, la Washington, că ajutorul lor militar pentru Ucraina va atinge minimum 40 de miliarde de euro, potrivit textului declaraţiei finale, relatează AFP, citat de DIGI24.ro. 

„Intenţionăm să eliberăm un pachet de bază de cel puţin 40 de miliarde de euro pentru anul viitor, iar apoi să menţinem asistenţa de securitate la un nivel sustenabil, pentru ca Ucraina să câştige”, au precizat cele 32 de ţări membre NATO, reunite în cadrul unui summit la Washington.

Angajamentul luat este anual şi nu multianual, aşa cum doreşte secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Cu toate acestea, liderii NATO s-au angajat, de asemenea, să-şi „reexamineze” contribuţiile „la viitoarele summituri NATO, începând cu cel care va avea loc în 2025 la Haga”, potrivit textului declaraţiei, scrie Agerpres.

Acest angajament de 40 de miliarde de euro corespunde sumei pe care ţările NATO au cheltuit-o anual pentru a ajuta militar Ucraina de la invazia rusă, în februarie 2022. Este o sumă „minimă”, a amintit Jens Stoltenberg, care a indicat că ar putea fi revizuită în funcţie de nevoile Kievului.

Aliaţii intenţionează, de asemenea, să împartă aceste cheltuieli în mod echitabil, ţinând cont de ponderea lor în Produsul Intern Brut (PIB) global al Alianţei, se arată în declaraţia comună. Ungaria, care se opune oricărui ajutor militar acordat Ucrainei, a obţinut însă scutire de orice contribuţie, notează AFP.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de...

/METEO/ Maxime de +40 de grade. Cum va fi vremea astăzi, 16 iulie

Meteorologii prognozează pentru ziua de astăzi, 16 iulie 2024, maxime de până la +40 de grade. Noaptea mercurul în...
  sursa: cursbnm.md