fbpx
17.2 C
Бэлць
joi, aprilie 25, 2024

Necesarul de apă: câtă apă trebuie să bei într-o zi?

Citește și:

Apa este deosebit de importantă pentru sănătate și aduce beneficii majore la nivelul tuturor proceselor organismului. Apa, ca și aerul, este esențială pentru a întreține viața, iar consumarea ei în cantitățile recomandate este utilă atât pentru menținerea unei greutăți optime, cât și pentru asigurarea funcțiilor vitale.

Câtă apă trebuie să bei pe zi în funcție de greutate

Un prim aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare când vine vorba de cantitatea optimă de apă este greutatea. Astfel, cantitatea de lichide de care are nevoie organismul nostru pentru a funcționa corespunzător este următoarea:

Greutate (kg)Cantitate necesară de apă (ml)
40 – 501.600 – 2.000
50 – 602.000 – 2.400
60 – 702.400 – 2.800
70 – 802.800 – 3.200
80 – 903.200 – 3.600
90 – 1003.600 – 4.000

Beneficiile hidratării

Consumul de apă previne deshidratarea, fenomen deosebit de periculos pentru funcțiile vitale, având în vedere că organismul uman este compus din apă, în proporție de 60-70%.

Apa acționează la nivel celular, iar cu ajutorul ei sunt reglate o multitudine de procese:

  • menținerea temperaturii corporale: atunci când temperatura corpului este ridicată, apare cel mai adesea fenomenul de deshidratare. Aportul de apă combate acest fenomen, oferind organismului cantitatea de lichide pierdută ca urmare a creșterii temperaturii;
  • reducerea tensiunii arteriale: hidratarea joacă un rol esențial în acest proces, reducând și efectele unei tensiuni arteriale ridicate;
  • funcționarea sistemului nervos central: ajută la menținerea într-o stare de echilibru a neuronilor. Hidratarea previne oboseala și lipsa concentrării;
  • digestia: absorbția nutrienților este influențată de cantitatea de apă consumată. Digestia este mult îmbunătățită, la fel și tranzitul intestinal;
  • Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă
  • Cantitatea necesară de apă este calculată în funcție de greutate, dar și de alte aspecte, cum ar fi mediul de viață, condițiile, nivelul de efort sau alte caracteristici care pot influența felul în care organismul consumă această cantitate de lichide.

În general, problema cea mai acută este lipsa hidratării corecte, însă uneori și consumul unei cantități prea mari de lichide poate crea probleme. Această situație este cunoscută drept „intoxicație cu apă” sau consum de apă în exces.

Consumul de apă în exces poate fi identificat prin câteva semnale, pe care le transmite corpul uman:

amețeală;

dureri de cap;

urinare frecventă (anormală față de regimul zilnic, cu o culoare foarte deschisă și fără simptome specifice unor afecțiuni la nivelul tractului urinar);

diaree;

vărsături și senzație de greață;

somnolență;

tensiune ridicată.

Toate aceste simptome apar, în principal, din cauza dezechilibrelor pe care le produce consumul foarte mare de apă. Acesta influențează nivelul sodiului din corp care are implicații în toate aspectele și funcțiile organismului.

Ce se întâmplă dacă nu bei suficientă apă

Consumul insuficient de apă are, de asemenea, un impact negativ asupra organismului. În lipsa unui aport suficient de lichide, corpul se poate deshidrata, iar efectele se văd aproape imediat: creierul nu mai poate funcționa la capacitate normală și apare oboseala psihică și fizică. Atunci când scade cantitatea de apă din corp, fibrele musculare resimt acest lucru, la fel ca întregul organism.

Odată cu un consum insuficient de apă se produce și creșterea în greutate. Acest lucru se explică prin faptul că organismul încearcă să prezerve cantitatea de apă. Fenomenul este cunoscut sub numele de retenție de apă și, de cele mai multe ori, este motivul pentru care majoritatea persoanelor nu reușesc să ajungă la greutatea ideală.

Nu doar consumul de apă este important, ci și consumul de alimente cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi castraveții sau pepenii.

Atunci când nu consumi suficient de multă apă vei observa că stările de irascibilitate, de agitație și de nervozitate se agravează. Apa are efect liniștitor și poate contribui la scăderea riscului de accident vascular cerebral.

Fără un aport normal de apă vei observa și apariția problemelor digestive: constipația, durerile abdominale și digestia încetinită sunt doar câteva dintre problemele care apar ca urmare a consumului insuficient de apă. În plus, funcția de filtrare a rinichilor va fi afectată: urina capătă o culoare închisă, iar toxinele sunt menținute în cea mai mare parte în corp, afectând starea de bine a întregului organism.

De asemenea, forța fizică scade atunci când apa nu este consumată într-o cantitate normală (vei obosi mai ușor).

  • funcționarea rinichilor: este asigurată printr-un aport corect de lichide (rinichii au rolul de a filtra lichidele și de a elimina toxinele din corp prin producerea urinei).

Sursa: medlife.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ La piață cu Dorin Recean. Premierul a vizitat oamenii de la Coșcodeni, Sîngerei

„În special drumul la Chișcăreni, nimic nu se face. Bine, o să luăm în calcul. Premierul Dorin Recean a vizitat...

/FOTO/ La Bălți se vernisează expoziția „Diplome neemise”. Se prezintă istoriile a 40 de studenți ucraineni

Istoriile a 40 de studenți ucraineni care și-au pierdut viața în lupta pentru libertatea țării lor sunt prezentate într-o...
  sursa: cursbnm.md