fbpx
7.2 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 27, 2024

O femeie din Drochia a trecut printr-un coșmar, fiind descriminată de oamenii din localitate pe motiv că ar fi fost bolnavă de COVID-19

Citește și:

A fost considerată de locuitorii orașului drept infectată cu noul coronavirus, deși analizele de laborator spuneau contrariul. Este povestea unei femei din Drochia, care, fiind nemulțumită de lipsa protecției datelor cu caracter personal, ne-a povestit istoria ei sub protecția anonimatului. Cum a ajuns să petreacă aproape o săptămână în spital, deși insistă că nu fusese infectată de COVID-19, citiți mai jos.

Elena (n.r. – nume schimbat) povestește că a apelat medicul de familie vineri, 24 aprilie, după ce copilul său de șapte luni făcuse febră.

„De când a început să-i iasă primii dințișor, la fiecare erupție dentară a avut febră. Am sunat medicul de familie, mi-a spus să coborâm febra cu medicamentele necesare și să merg luni la policlinică, să facem analizele. Luni am sunat, să întreb când să mă apropii, mi s-a spus că o să mă sune. Ulterior, m-a sunat și mi-a spus că trebuie să merg la Bălți, să mi se ia probele la COVID-19, fiindcă, cel mai probabil, copilul are COVID-19 și că n-am ce face la policlinică, că o să-i infectez și pe ei”, a declarat ea.

Femeia își amintește că, în timp ce se pregătea să meargă la spital, copilul a făcut o convulsie. „El era predispus la convulsie de la febră. Eu nu am așteptat, am urcat repede în mașina personală și ne-am dus la secția internare de la Drochia. Când am ajuns acolo, medicul de familie deja anunțase că noi suntem suspecți la COVID-19. I-au acordat copilului primul ajutor și deodată ne-au izolat într-o boxă, ca să se preleve probele. Seara, se apropie o doamnă echipată din cap până în picioare, fără să se prezinte, s-au luat probele. Mi s-a spus că rezultatul va fi marți seara”, a menționat aceasta.

Despre protecția datelor personale

„Marți seara, deja tot orașul știa că eu și copilul meu suntem pozitivi la COVID-19. Când am întrebat medicul de familie de unde toată lumea știe, fiindcă mă sună și mă întreabă, știu că trebuie păstrat anonimatul, dumneaei a spus că nu știe, să n-o implic, că nu cunoaște. Medicul de familie la telefon mi-a spus că suntem pozitivi. Eu rezultatul nu l-am văzut scris nicăieri nici până în momentul de față, că suntem pozitivi la COVID-19”, a adăugat femeia.

Elena spune că, în timp ce era internată în spitalul de la Drochia, a apelat la un laborator privat de la Bălți. „Au acceptat să vină să ne ia probele. Inițial, nu li s-a permis să intre, ni s-a spus că trebuie de urgență să plecăm la Chișinău, că noi suntem cei care îi infectăm. Credeam că sunt cel mai bolnav om de pe planeta asta și că după mine o să se tragă toată boala în raion. Toți ne spuneau că suntem infectați și să plecăm din raion. Eu am insistat să ne fie luate probele, am reușit. Iar noi am urcat în ambulanță și am plecat la Chișinău, la Spitalul de boli contagioase pentru copii. Am ajuns în secția de internare, am fost primiți bine. Am fost internați în secție terapie intensivă, într-un spațiu izolat”, a explicat aceasta.

Rezultate negative

Femeia susține că, miercuri dimineața, 29 aprilie, a primit rezultatele testelor realizate în laboratorul privat de la Bălți, care arătau că atât ea, cât și copilul său, nu au coronavirus. „Le-am zis medicilor. Dar mi-au spus că nu are însemnătate, că trebuie să trecem tratamentul”, a spus ea.

„Doctorii au decis să facem radiografia la copil. Eu am spus că bine, doar că aș vrea să am și eu imaginea la mână, să pot să mă consult și cu alți medici, dacă o să cred că e necesar. Am spus că, dacă trebuie, achit imaginea. Mi-au spus că nu e posibil. Joi, copilul iarăși a dat febră. Eu mă temeam, iar doamna doctor mi-a spus: „Șezi liniștită acolo și calmează-te. Când o să te calmezi, atunci o să coboare febra copilului”. Eu i-am spus că nu pot să stau liniștită, atâta timp cât copilul e predispus la convulsie. Am spus că o să sesizez mass-media și o să sun la minister, fiindcă noi avem rezultate negative la COVID-19, copilul are febră de la erupție dentară și ei nu vor să-i acorde ajutorul pentru febră”, a povestit Elena.

„Doamna a ieșit din salon și am auzit cum a sunat cuiva și a spus că „pe mine asta m-a săturat”. Într-un sfârșit, a venit șefa spitalului, mi-a adus imaginea cu radiografia, și-a cerut scuze și toți și-au schimbat atitudinea. Pe urmă s-a apropiat un domn și m-a întrebat cine mă cred. I-am spus că sunt pacient și am tot dreptul să mă interesez de copilul meu. Dumnealui s-a dus, o perioadă de timp a fost liniște. Ulterior, s-a apropiat asistenta medicală și mi-a spus că dimineața o să fie repetate analizele la COVID-19”, a adăugat ea.

„Noi nici nu am fost infectați”

În dimineața zilei de 5 mai, au fost prelevate probele. În după-amiaza zilei, rezultatele au fost negative.

„Medicul a venit și a înrebat: „Când te duci acasă, azi sau mâine dimineața?”. Mi-a zis că suntem negativi la COVID-19 și că putem fi externați. Nu înțeleg cum eu, care eram bolnavă de COVID-19, administrându-se doar vitamine și niște antialergice, să-mi fie testul negativ și să fim perfect sănătoși. Noi nici nu am fost infectați, fiindcă aveam rezultatul de la laboratorul privat, că suntem negativi”, a menționat femeia.

„Pe foaia de externare scrie că am avut COVID-19”

„Nemulțumirea mea e că tot orașul m-a sunat, numele meu s-a spus peste tot. Cineva de la poliție din Drochia m-a sunat să mă întrebe ce e cu noi acolo, am spus că suntem negativi, iar în replică mi-a zis: „Slavă Domnului, că ne gândeam ce să facem cu voi când o să veniți în oraș”. Ce să facă cu noi, trebuie să fim împușcați? Datele noastre nu au fost protejate. Și asta după ce, prin telefon, medicul de familie a stabilit că avem COVID-19. Acum suntem acasă, trebuie să stăm în autoizolare două săptămâni. Pe foaia de externare scrie că am avut COVID-19”, a declarat Elena.

„La Drochia nu mai pășesc pragul instituțiilor medicale. Cel mai probabil, o să-mi schimb și medicul de familie. Îmi pare rău că autoritățile duc lumea în eroare. A fost o gălăgie și o zarvă imensă în Drochia că mama și copilul sunt infectați. Asta pe când, de fapt, noi nu am avut niciun simptom, iar copilul avea febră de la erupție dentară. S-a creat o situație total neplăcută”, a concluzionat ea.

Menționăm că, până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 4.363 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Dintre acestea, 140 au fost mortale, iar 1.658 – declarate vindecate.

www.agora.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Grindina a făcut prăpăd în raionul Soroca. Locuitorii din Cureșnița, disperați

Grindina de ieri a stricat toate culturile din grădinile gospodarilor din Cureșnița, Soroca https://youtu.be/OKOOt6HaUi8 „Ea deja se va usca, o să...

Activitatea Guvernului în 2024, în nordul țării

Astăzi în studioul TV Nord îl avem pe Vladimir Rusu, șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat cu...
  sursa: cursbnm.md