fbpx
17.7 C
Бэлць
vineri, iunie 14, 2024

O nouă compoziție politică pentru Franța. Macron pierde majoritatea în Adunarea Națională

Citește și:

Partidul președintelui Emmanuel Macron se îndreaptă către pierderea majorității în Adunarea Națională, potrivit primelor proiecții difuzate de televiziunile franceze după al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative, care a avut loc duminică.

Noi estimări ale institutului de sondaje Ipsos-Sopra Steria arată că alianța de centru-dreapta a lui Macron, „Împreună!”, este pe cale să obțină 234 de locuri (ceva mai multe față de primele estimări), coaliția stângii, NUPES, 141 de mandate (cu opt mai puține față de primele estimări), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen va avea 90 de deputați (cu unul în plus față de primele estimări), în timp ce conservatorilor  – „Les Républicains” și aliații lor – le vor reveni 75 de locuri (cu trei mai puține față de primele estimări). Aceasta ar fi noua configurație a camerei inferioare a Parlamentului, arată France 24.

Noul raport de forțe obligă polul de centru-dreapta al lui Macron să caute începând de luni dimineața ceea ce premierul Elisabeth Borne a numit „o majoritate de lucru”.

Fiecare dintre celelalte forțe majore din parlament se poate lăuda mai mult sau mai puțin cu un rezultat bun la urne: coaliției de stânga i-a ieșit pariul de a fi cel mai mare bloc de opoziție din următoarea legislatură, extrema dreaptă este pe cale să obțină de peste 10 ori mai multe mandate decât a deținut în legislatura trecută, iar conservatorii – în dificultate ca evoluție politică – vor fi în continuare de neocolit pentru blocul de centru-dreapta al lui Macron.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Sursă: digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul Dorin Recean și reprezentanții autorităților publice din Soroca au discutat despre dezvoltarea raionului

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice și ai serviciilor desconcentrate din raionul Soroca. Au fost discutate...

/VIDEO/ „Acceptă-mă” – Bate un gol pentru viață

Au jucat fotbal pentru o cauză nobilă. În municipiul Bălți s-a desfășurat cea de-a doua ediție a „Cupei Companiilor:...
  sursa: cursbnm.md