fbpx
12.8 C
Бэлць
sâmbătă, mai 4, 2024

O şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu deficiențe de auz din nordul țării

Citește și:

Copiii cu deficiențe de auz din municipiul Bălți și familiile acestora beneficiază de servicii de intervenție calitative datorită implementării de către Asociația „AudiViz” a proiectului „Intervenţia timpurie – o şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu dizabilități de auz”. Testarea auzului, terapia limbajului, terapia auditivă, atelier de dezvoltare a abilităților părinești, dar și stabilirea parteneriatelor de lungă durată cu Autoritățile Publice sunt componentele de bază ale acestui proiect.

Serviciile și asistența acordată în cadrul proiectul „Intervenţia timpurie – o şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu dizabilități de auz”

În cadrul proiectului „Intervenţia timpurie – o şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu dizabilități de auz” a fost creat un centru de intervenție timpurie pentru copii cu deficiențe de auz, unicul în regiunea de nord a Republicii Moldova. Centrul se află în incinta Centrului Medicilor de Familie din Bălți și este dotat cu toate echipamentele necesare pentru realizarea activităților de screening audiologic și a terapiilor de recuperare.

În parteneriat cu Centrul Medicilor de Familie municipal Bălți a fost inițiat procesul de instituire și dezvoltare a serviciului de intervenție timpurie și reabilitare auditiv-verbală pentru copiii cu deficiență de auz. Totodată s-a lucrat la stabilirea unui mecanism de monitorizare a intervenției acordate acestor copii, atât în cadrul instituțiilor medicale, educaționale cât și a celor care oferă servicii sociale, s-a lucrat și la elaborarea unui regulamentul care stipulează clar regulile de lucru a echipei care va asigura viabilitatea procedurii.

Copiii nou-născuți și cei de până la vârsta de 3 ani vor fi testați audiologic pentru descoperirea precoce a problemelor de auz și stabilirea unui tratament pentru reabilitare și incluziunea ulterioară în societate.

În acest sens, copiii, dar și părinții acestora au putut beneficia pe parcursul desfășurării proiectului de terapii specifice pentru recuperare timpurie.

De la 1 ianuarie 2021, după finisarea proiectului, serviciile vor fi acordate de Centrul Medicilor de Familie din municipiul Bălți care va asigura continuitatea serviciilor.

Zeci de micuți și părinții acestora au beneficiat de servicii în cadrul proiectului „Intervenţia timpurie – o şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu dizabilități de auz”

Până la această etapă au fost testați audiologic peste 70 de copii, alți 30 de copii cu deficiențe de auz din municipiul Bălți au beneficiat de terapii de recuperare.

În cadrul proiectului „Intervenţia timpurie – o şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu dizabilități de auz” au fost organizate trei webinare unul cu participarea specialiștilor din instituțiile de învățământ, unde au fost prezenți 33 de logopezi, profesori, cadre didactice de sprijin, psihologi din 7 instituţii de învățământ din Bălți, care a avut drept scop formarea competențelor necesare a cadrelor didactice pe problematica deficiențelor de auz: cauzele, efectele surdității asupra dezvoltării copilului, metode și tehnici specifice de abordare în lucrul cu astfel de copii, educarea copiilor cu deficiențe de auz.

Iar alte două webinare au fost dedicate părinților. Membrii familiilor în care crește un copil cu deficiențe de auz au învățat cum să devină co-terapeuți în progresul de recuperare a micuțului cu deficiență de auz.

A fost constituită o echipă din 10 specialiști cu misiunea de a identifica, a referi și a monitoriza copiii cu deficiențe de auz și a familiilor acestora. Membrii acestei echipe sunt specialiști din cadrul Serviciului de Asistență Psihopedagogică, Direcția de Asistență Socială și Protecție a Familiei, din cadrul Direcției de Învățământ, medici și cadre didactice de sprijin. Ei au fost instruiți cum să lucreze cu copiii cu dizabilitate de auz, în comun cu specialiștii Asociaţiei „AudiViz”.

Mai mult, membrii acestei echipe au întreprins o vizită de studiu cu schimb de experienţă la Centrul de Reabilitare a Copiilor cu Deficiențe Auditive din Chișinău. Iar pentru a monitoriza procesului de tratament și reabilitare a copiilor a fost creată o bază de date electronică a micuților cu deficiențe de auz.

Echipamentul din dotare, esențial în diagnosticarea timpurie și reabilitarea copiilor cu deficiențe de auz

Grație proiectului „Intervenţia timpurie – o şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu dizabilități de auz”, pentru dotarea centrului de intervenție timpurie pentru copii cu deficiențe de auz au fost achiziționate: un dispozitiv pentru screening audiologic OtoRead Screening în sumă de aproape 115 mii de lei și un aparat logopedic de model Verboton VT15 în sumă de peste 108 mii de lei.

Echipamentul din dotare asigură o amplificare de bună calitate a sunetului cu setări separate pentru urechile stânga și dreapta și conține un indicator de control al volumului. Verbotonul este echipat cu un vibrator, căști, microfon și un vibrodisc.

Totodată va fi achiziționat încă un aparat specializat pentru vocalizare și stimulare senzorială cu amplificarea semnalului, în sumă de circa 20 de mii de lei.

Aceste aparate sunt extrem de necesare în diagnosticarea și tratarea copiilor cu deficiențe de auz. Până acum astfel de echipamente medicale lipseau din dotarea Centrului Medicilor de Familie din Bălți. Aceste aparate vor rămâne în dotarea instituției medicale pentru a spori calitatea actului medical.

Proiectul „Intervenţia timpurie – o şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu dizabilități de auz” este implementat de Asociația „AudiViz” în parteneriat cu IMSP „Centrul Medicilor de Familie municipal Bălți” din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități. Valoarea totală a proiectului este de 49903 de mii de euro.

Acest material este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a A.O. „AudiViz” şi nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Astăzi este ajunul Învierii Domnului

Paștele este o sărbătoare celebrată pe tot globul. Și, în timp ce unii oameni o sărbătoresc într-un mod familiar,...

/METEO/ Soare și cer senin. Cum va fi vremea astăzi, 4 mai

Vreme caldă și cer însorit prognozează pentru astăzi, 4 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Ploi nu se prevăd. Minima...
  sursa: cursbnm.md