fbpx
21.3 C
Бэлць
joi, iunie 13, 2024

„Oferta finală” pe care Putin i-ar fi făcut-o lui Zelenski pentru a pune capăt războiului

Citește și:

La trei zile de la întâlnirea dintre Vladimir Putin și premierul israelian Naftali Bennett apar și primele detalii. Rusia ar fi oferit Ucrainei în negocieri o versiune „finală” a propunerii sale de a pune capăt războiului, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze, au declarat surse la curent cu discuțiile, citate de Jerusalem Post.

Propunerea a fost considerată „dificilă”, dar nu „imposibilă”, au precizat sursele, adăugând că ea este mai proastă decât ce ar fi obţinut preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de invazia rusă, dar că „decalajele dintre cele două părţi nu sunt mari”, scrie hotnews.ro.

Dacă preşedintele ucrainean respinge propunerea, atunci este posibil să se întâmple ce a avertizat preşedintele francez Emmanuel Macron, şi anume că „răul abia de acum urmează”.

Zelenski poate întări independenţa Ucrainei, însă va trebui să plătească un preţ ridicat, potrivit surselor citate. Se presupune el va fi forţat să renunţe la contestata regiune Donbas, să îi recunoască oficial pe separatiștii pro-ruşi din Ucraina, să promită că Ucraina nu va adera la NATO, să reducă armata şi să declare neutralitatea ţării.

Ucrainenii ştiu foarte bine care sunt cerinţele lui Putin şi că vor fi nevoiţi să ia o decizie dramatică în următoarele zile, mai scrie Jerusalem Post.

Nimeni nu îi presează pe ucraineni, iar decizia îi aparţine lui Zelenski, au spus sursele.

Un lucru este totuşi sigur, şi anume că Putin este hotărât, iar complicaţiile tot mai mari apărute de la începutul invaziei nu îl vor descuraja.

Zelenski: Sunt pregătit de dialog, dar nu suntem pregătiţi de capitulare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre statutul regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi despre peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Într-un interviu transmis luni seară de postul american de televiziune ABC, Zelenski a spus clar în acelaşi timp că nu va ceda solicitărilor Moscovei de a recunoaşte independenţa autoproclamatelor ”republici populare” sau controlul Rusiei asupra peninsulei Crimeea.

„Sunt pregătit de dialog, dar nu suntem pregătiţi de capitulare”, a declarat el.„Putem discuta şi găsi un compromis despre cum ar putea merge mai departe aceste teritorii”, a adăugat Zelenski.

El a spus că este important să se acorde atenţie felului în care trăiesc oamenii de acolo care vor să facă parte din Ucraina, astfel că această chestiune este mai complicată decât simpla recunoaştere.

Zelenski a făcut din nou apel la preşedintele rus Vladimir Putin să negocieze direct. „Este nevoie ca preşedintele Putin să înceapă să discute, să înceapă dialogul, în loc să trăiască într-o bulă de informaţii fără oxigen”, a afirmat Zelenski.

„NATO nu e pregătită să primească Ucraina”

Zelenski a afirmat că nu mai vrea să insiste pentru obţinerea aderării Ucrainei la NATO, una dintre problemele care au motivat oficial invazia rusă în ţara sa.

„În ceea ce priveşte NATO, mi-am temperat poziţia asupra acestei probleme deja de ceva timp, atunci când am înţeles” că „NATO nu este gata să accepte Ucraina”, a declarat el în acest interviu difuzat luni seara. „Alianţei (Atlanticului de Nord) îi este teamă de tot ce este controversat, (îi este teamă) şi de o confruntare cu Rusia”, a deplâns el.

Zelenski a adăugat că nu vrea să fie preşedintele unei „ţări care imploră în genunchi” pentru o astfel de aderare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul Dorin Recean și reprezentanții autorităților publice din Soroca au discutat despre dezvoltarea raionului

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice și ai serviciilor desconcentrate din raionul Soroca. Au fost discutate...

/VIDEO/ „Acceptă-mă” – Bate un gol pentru viață

Au jucat fotbal pentru o cauză nobilă. În municipiul Bălți s-a desfășurat cea de-a doua ediție a „Cupei Companiilor:...
  sursa: cursbnm.md