fbpx
25.8 C
Бэлць
joi, mai 23, 2024

OMS recomandă un vaccin împotriva febrei dengue pentru copiii între 6 şi 16 ani

Citește și:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat luni vaccinul Qdenga produs de Takeda Pharmaceuticals împotriva febrei dengue pentru copiii cu vârste între 6 şi 16 ani care trăiesc în zone în care această infecţie reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, transmite Reuters, citat de agerpres.ro.

Febra dengue, prezentă în special în climatele tropicale şi subtropicale, este o infecţie virală transmisă de ţânţari.

În cadrul studiilor s-a demonstrat că vaccinul Takeda este eficient împotriva tuturor celor patru serotipuri ale virusului la persoanele care au fost infectate anterior cu dengue, a declarat Hanna Nohynek, preşedinta Grupului strategic de experţi pentru imunizare din cadrul OMS.

Ea a adăugat, însă, că există o doză de incertitudine cu privire la performanţa vaccinului împotriva serotipurilor 3 şi 4 la persoanele care nu au fost infectate anterior.

Grupul consultativ strategic al OMS a recomandat, de asemenea, un regim simplificat de doză unică pentru imunizarea primară pentru majoritatea vaccinurilor împotriva COVID-19 în vederea îmbunătăţirii acceptării vaccinurilor într-un moment în care majoritatea persoanelor au avut cel puţin o infecţie anterioară. Agenţia a adăugat că orice vaccin monovalent sau bivalent ar putea fi utilizat având în vedere că vaccinurile monovalente care vizează varianta XBB.1.5 – dominantă în multe locuri în acest an – nu sunt disponibile în multe ţări.

De asemenea, OMS a recomandat luni un al doilea vaccin pentru prevenirea malariei, o boală periculoasă răspândită de unii ţânţari. După RTS,S, „OMS recomandă un al doilea vaccin, numit R21/Matrix-M, pentru prevenirea malariei la copiii cu risc de îmbolnăvire”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva. R21/Matrix-M, dezvoltat de Universitatea Oxford din Marea Britanie, urmează să fie lansat în unele state africane la începutul anului 2024 şi va fi disponibil şi în alte ţări la jumătatea aceluiaşi an.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Inginer cadastral din Elizaveta, reținut de CNA într-un dosar de trafic de influență

Un fost inginer cadastral de la primăria Elizaveta, municipiul Bălți, a fost reținut fiind suspectat de comiterea traficului de...

SUA critică decizia Spaniei, Irlandei şi Norvegiei de a recunoaşte Palestina ca stat

Casa Albă a dezaprobat, miercuri, decizia pe care Spania, Irlanda şi Norvegia au luat-o de a recunoaşte formal Palestina...
  sursa: cursbnm.md