fbpx
21.1 C
Бэлць
luni, septembrie 25, 2023

Opinie: „Nemulțumirea justificată a populației ar putea fi exploatată în scopuri diversioniste”

Citește și:

Tărăgănarea procesului lui Igor Dodon nu face decât să-l avantajeze pe acesta. O spun reprezentanții societății civile de la Chișinău potrivit cărora, acuzațiile care i se aduc ex-președintelui Dodon sunt extrem de grave, iar privilegiile de care se bucură acesta sunt de neînțeles. Declarațiile au loc în contextul în care, recent, fostul președinte Dodon a oferit un interviu presei ruse, aflându-se în arest la domiciliu. Comentatorii politici de la Chișinău spun că propaganda rusă ia amploare în Republica Moldova, fenomen care s-ar putea intensifica odată cu evoluțiile militare din Ucraina, notează IPN.

Expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că acțiunile timide ale oamenilor legii în raport cu fostul președinte Igor Dodon sunt de neconceput, după ce fostului șef al statului i s-au adus acuzații extrem de grave: trădare de patrie, finanțarea ilegală a partidului de către o grupare criminală, corupere pasivă și îmbogățire ilicită.

„Igor Dodon este un politician pro-Kremlin declarat, niciodată nu a ascuns acest lucru, este un adversar convins al Occidentului, al României și intereselor naționale. Ceea ce a spus Dodon în ultimul interviu este aceeași retorică a grupurilor pro-rusești. Sunt grupuri care au primit, probabil, bani din partea Federației Ruse, iar la baza acestei relații bune cu Rusia stau finanțările ilicite din off-shore-uri. Acuzațiile care i se aduc lui Igor Dodon sunt foarte grave, cele 4 capete de acuzare fac parte dintre cele mai grave infracțiuni din Codul Penal pentru care toți cetățenii ar trebui să răspundă egal în fața legii. De aceea nu înțeleg de ce există atât de multă neglijență în aplicarea restricțiilor pentru Igor Dodon și de ce lucrurile trenează. Cu cât lucrurile ajung la lipsa unei decizii în instanță, cu atât mai mult cetățenii își vor pune întrebarea la ce servește acest îndelungat proces care nu face decât să aducă servicii pozitive pentru Igor Dodon? ”, a spus expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu , în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, comentatorul politic Nicolae Negru spune că, deși a intrat în vigoare legea privind securizarea spațiului informațional care prevede interzicerea știrilor și emisiunilor de dezbateri din Rusia, propaganda rusă este puternic resimțită în Republica Moldova.

„Propaganda rusă are diferite căi de pătrundere în Republica Moldova. PSRM și Igor Dodon dispun, în continuare, de un imperiu mediatic, Ilan Șor – la fel. Am impresia că holdingurile lor mediatice sunt mai mari decât presa independentă. Pericolul pentru Republica Moldova este dublu acum, avem un război în Ucraina de soarta căruia depindem și noi. Din cauza războiului avem o inflație majoră și o nemulțumire justificată a populației. Această nemulțumire poate fi exploatată împotriva Republicii Moldova, în scopuri diversioniste. Dacă SIS și alte structuri ale statului nu-și fac datoria, pericolele cresc exponențial”, a spus comentatorul politic Nicolae Negru.

Ieri, judecătoria Ciocana urma să decidă dacă va fi sau nu prelungit mandatul de arest la domiciliu pe numele lui Igor Dodon, însă ședința a fost amânată pentru astăzi. Tot ieri, procurorii au cerut instanței să-i interzică fostului președinte Dodon, aflat în arest la domiciliu, să mai ofere interviuri și să posteze mesaje pe rețelele sociale despre dosarul în care este vizat.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Şeful mafiei siciliene Matteo Denaro a murit

Celebrul şef al mafiei siciliene Matteo Messina Denaro, capturat în ianuarie după trei decenii de când a fugit, a...

/METEO/ Cum va fi vremea astăzi, 25 septembrie

Vreme fără precipitații și temperaturi generoase pentru această perioadă, prognozează pentru 25 septembrie Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Vântul va sufla...
  sursa: cursbnm.md