fbpx
28.3 C
Бэлць
miercuri, iulie 24, 2024

Panica s-a instalat în Europa. Virusul ucigaș tot mai aproape de Republica Moldova

Citește și:

Rețelele de socializare, precum și mass-media din Republica Moldova abundă de informații și mesaje cu privire la statisticile alarmante din Italia. Pe lângă informațiile de ultimă oră, acestea vin să sporească nivelul de panică instalat printre moldovenii plecați, dar și printre cei din țară.

Pentru a reduce riscul răspândirii virusului Covid-19, ministerele de resort al Republicii Moldova au venit cu mai multe recomandări, precum și îndemnuri către cetățenii moldoveni aflați în zonele afectate, celor aflați în tranzit și călătorii, precum și celor rămași în țară, dar care ar putea contacta cu o persoană infectată.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM a anunțat că „în prezent, Ambasada Republicii Moldova la Roma, împreună cu Consulatul General de la Milano şi Consulatul de la Padova, se află în legătură constantă cu autorităţile italiene cu atribuţii în gestionarea situaţiei privind coronavirusul. Până în prezent, nu s-au primit notificări din partea acestora cu privire la existenţa vreunui cetăţean al Republicii Moldova printre persoanele infectate şi nu au fost primite nici solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor moldoveni.

MAEIE reiterează că cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă pe teritoriul Italiei pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon de urgenţă ale Ambasadei Republicii Moldova la Roma: +39 3294421091; Consulatul General de la Milano +39 3206108989 şi Consulatul din Padova +39 3805905331, precum şi la Centrul de Apel al MAEIE  0 80 090990 (apeluri din Republica Moldova) sau +373 22 788722 (apeluri din străinătate).”

La rândul său, și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a publicat, pe parcursul ultimelor ore, pe pagina sa de facebook mai multe sfaturi de prevenire și combaterea răspândirii virusului.

Iată care sunt acestea:

✅Spală frecvent mâinile cu apă și săpun sau curăță-le cu soluție pentru mâini pe bază de alcool.
❓De ce? Dacă pe suprafața mâinilor există un virus, curățându-le cu soluție pentru mâini pe bază de alcool sau cu apă și săpun, vei distruge virusul.

✅Când tușești sau strănuți: acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel sau tușește și strănută în pliul cotului. Aruncă șervețelul într-un coș de gunoi cu capac și spală-te pe mâini după cum e descris mai sus.
❓De ce? Aceasta va împiedica germenii și virusurile să se răspândească în aer și pe suprafețe. Dacă strănuți sau tușești în mâini, poți contamina obiectele sau persoanele pe care le atingi.

✅Evită să-ți atingi ochii, nasul și gura.
❓De ce? Dacă există un virus pe mâinile tale, de exemplu, pentru că ai fost aproape de o persoană bolnavă, te poți infecta când îți atingi ochii, nasul sau gura.

✅Păstrează distanța socială: menține 1-2 metri între tine și o persoană bolnavă.
❓De ce? Atunci când cineva strănută sau tușește, se pot proiecta picături mici care conțin virusul, ceea ce duce la contaminarea cu secrețiile persoanei, dacă nu este menținută o anumită distanță.

Totodată, Ministerul de resort îndeamnă fiecare persoană revenită în țară să apeleze Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică la numarul: 080012300, în cazul în care prezintă următoarele simptome:

  • febră
  • tuse
    -rinoree (nas curgător)
    -dificultăți de respirație.

Amintim, că în ultimele 42 de ore, în Italia au fost înregistrate 134 de cazuri de infectare cu virusul Covid-19, iar 2 persoane au decedat. Datele sunt oferite în timp real pe portalul www.worldometers.info/coronavirus

Deocamdată nu s-a anunţat intrarea în carantină generală a altor localităţi decât cele 11 menţionate până acum, astfel că această măsură continuă să afecteze în jur de 50.000 de persoane.

Localităţile care sunt blocate în acest moment în carantină sunt Vo ‘Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo şi San Fiorano.

În total, la ziua de astăzi, la nivel mondial, au fost înregistrate 78 966 de cazuri de infectare cu virusul Covid-19, iar 2 466 de persoane au decedat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Au crescut taxele de studii la universitățile din Republica Moldova. Care sunt cele de la USARB

Taxa de studiu la universităţile din Republica Moldova a crescut. La Universitatea Alecu Russo din Bălți cea mai scumpă...

O fetiță din Sîngerei s-a născut în ambulanță. Nașterea a decurs fără complicații

O fetiță s-a născut în ambulanță, la data 19 iulie curent. La ora 15:33, Dispeceratul comun de urgență al...
  sursa: cursbnm.md