fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

Pensiile vor fi indexate și majorate de la 1 aprilie

Citește și:
Pensiile vor fi indexate și majorate de la 1 aprilie, despre asta a anunțat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari.  Coeficientul de indexare a pensiilor va constitui 13,94%, echivalent cu rata inflației la sfârșitul anului 2021, mai concret: creșterea prețurilor din luna decembrie 2021 față de luna decembrie 2020. Este cel mai bun indicator care exprimă pierderea puterii de cumpărare a cetățenilor din cauza inflației.
„Acest coeficient se va aplica părții pensiei care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2022, în valoare de 9900 lei. Suplimentar, toate pensiile calculate vor fi majorate în sumă fixă de 171,71 lei, prin mecanismul de transpunere a creșterii economice în pensii. Creșterea economică reală pe anul 2021 a constituit 13,9%, jumătate din această creștere a fost aplicată pensiei medii care constituie 2470,64 lei, rezultând suma de 171,71 lei per pensionar”, a declarat ministrul.
În rezultatul acestor două mecanisme, de indexare și creștere fixă, un pensionar care beneficiază astăzi de o pensie de 2500 lei va primi de la 1 aprilie o pensie de 3020 lei, adică cu 520 lei mai mult, ceea ce reprezintă o creștere de 20,8%.
De asemenea, pensia minimă pentru limita de vârstă este majorată cu 13,94%, de la 2000 lei la 2278,80 lei pentru stagiu de cotizare complet. În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența dintre aceste valori va fi acoperită din mijloacele bugetului de stat sub forma unui supliment de solidaritate, astfel încât toți pensionarii cu pensia calculată mai mică decât pensia minimă să primească pensia minimă cuvenită pentru stagiul de cotizare realizat.
Măsurile de îmbunătățire a sistemului de pensii rezultă într-o creștere semnificativă a bugetului sistemului de pensii. Conform estimărilor actuale, capitolul „Protecția persoanelor în etate” a Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat va crește în acest an până la 21,8 miliarde de lei față de 16,8 miliarde de lei în 2021, adică o creștere de 30% într-un singur an.
Această creștere se datorează celor două mecanisme noi: pensiei minime pe de o parte și majorării în baza inflației și creșterii economice pe de altă parte.
Față de 2019, fondul de pensii pentru acest an a crescut cu 59%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un ucrainean torturat de ruși cu electroșocuri a depus o plângere pentru crime de război în Argentina

Un ucrainean a depus o plângere penală la un tribunal din Argentina împotriva forțelor de ocupație ruse care l-au...

Moldovenii preferă produsele autohtone. R.M. a înregistrat o scădere a importurilor cu 7,5%

Moldovenii preferă tot mai mult produsele autohtone. Potrivit datelor Biroul Național de Statistică, importurile în Republica Moldova au înregistrat...
  sursa: cursbnm.md