fbpx
13.1 C
Бэлць
duminică, aprilie 14, 2024

Pericol de invazie de furnici roşii de foc. Coloniile de insecte s-ar putea răspândi în toată Europa

Citește și:

Cercetătorii avertizează că una dintre cele mai distructive specii invazive de furnici s-ar putea răspândi rapid în toată Europa, odată cu încălzirea climei, transmite protv.ro

Conform unui studiu, colonii de furnici roşii de foc au fost descoperite în Italia şi s-ar putea răspândi pe continentul european.

Au fost identificate 88 de cuiburi de furnici roşii de foc în apropiere de Siracuza, în Sicilia.

Furnica roşie de foc, Solenopsis invicta, are o înţepătură puternică, dăunează culturilor şi poate infesta echipamentele electrice, inclusiv maşinile şi computerele.

Această furnică, una dintre cele mai distructive specii invazive, poate forma rapid „super-colonii” cu mai multe regine.

Coloniile se hrănesc cu nevertebrate, vertebrate mai mari şi plante, distrugând plantele indigene şi depăşind în competiţia pentru hrană furnicile obişnuite, insectele şi erbivorele indigene.

Furnica roşie de foc este a cincea cea mai costisitoare specie invazivă din lume, răspândindu-se prin intermediul comerţului uman din America de Sud, ţara sa natală, în Mexic, Caraibe, Australia şi SUA, unde provoacă pagube estimate la 6 miliarde de dolari în fiecare an.

Cercetătorii au identificat 88 de cuiburi de furnici roşii de foc pe o suprafaţă de 5 hectare în apropierea oraşului Siracuza, în Sicilia, Italia. Potrivit analizelor genetice făcute în cadrul unui studiu publicat în Current Biology, coloniile invazive ar fi putut proveni din China sau din SUA.

În Europa, furnica a mai fost găsită anterior în produse importate în Spania, Finlanda şi Ţările de Jos, dar stabilirea sa în mediul sălbatic pe continent nu a fost confirmată niciodată până acum.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md