fbpx
25.2 C
Бэлць
miercuri, iunie 19, 2024

Peste jumătate dintre copiii ucraineni au statut de refugiat

Citește și:

Doar o lună de război a dus la strămutarea a 4,3 milioane de copii ucraineni – mai mult de jumătate din populaţia de copii estimată a Ucrainei, de 7,5 milioane, arată un raport UNICEF. Aproximativ 45.000 dintre ei  au rămas cu mamele sau bunicii lor în Republica Moldova, până la încheierea atrocităților din țara vecină., transmite anticorupție.md. 

Cel puțin 242 de copii au fost uciși în Ucraina și peste 400 răniți, în trei luni de război. Sunt datele prezentate cu șase zile în urmă de Procuratura Generală de la Kiev. Cei mai mulți copii ar fi fost uciși în Donețk, acolo unde se mai poartă lupte grele, ucrainenii încercând să-și apere sau recupereze teritoriile.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, peste 475.000 de ucraineni au intrat în țara noastră, jumătate din ei fiind copii. Majoritatea dintre ei au trăit experiențe îngrozitoare și traumatizante, de aceea au avut nevoie de ajutor specializat pentru a se recupera.

„Războiul a provocat una dintre cele mai rapide strămutări pe scară largă a copiilor de la Al Doilea Război Mondial”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russel, la o lună de la începutul invaziei.

 „Este un punct de referinţă trist care ar putea avea consecinţe de durată pentru generaţiile viitoare. Siguranţa copiilor, bunăstarea şi accesul la servicii esenţiale sunt toate ameninţate de violenţa îngrozitoare şi neîncetată”, a adăugat Russel.

Și Ambasadorul Bunăvoinței UNICEF, Orlando Bloom, a vizitat Moldova pentru a se întâlni cu copiii și familiile refugiate.

„ Multe familii și copii cu care am vorbit nu și-au părăsit doar casele, ci și școala, prietenii, membrii familiei și aproape tot ce aveau. Ca tată, îmi pot imagina supărarea și confuzia pe care trebuie să le simtă”, a declarat Bloom.

Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați, peste 1 milion de refugiați ar putea ajunge în Republica Moldova până la sfârșitul anului 2022. Statisticile arată că peste jumătate dintre ei sunt copii.

În maternitățile din Republica Moldova au venit venit pe lume peste 100 de copii, născuți de mame nevoite să fugă în ultimul trimestru de sarcină din calea ororilor comise de armata rusă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Un șofer băut și fără permis, a intrat cu mașina într-o casă, la Briceni

Un bărbat de 42 de ani din raionul Briceni a intrat cu mașina într-o casă, după ce a urcat...

/VIDEO/ Fericire mare pentru copii: S-a deschis tabăra din Cuhureștii de Sus

Tabăra prietenia din comuna Cuhureștii de Sus și-a deschis larg porțile pentru copii.  SEVIVI AIVOVA, elevă: „Mi-a plăcut că am...
  sursa: cursbnm.md