ANSA a intensificat controalele oficiale la operatorii din domeniul fabricării produselor de panificație în special cei care produc plăcinte. Astfel, pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie curent, au fost realizate 75 de controale planificate și inopinate.
În rezultat, s-a constat că, aproximativ 35% din operatorii supuși controlului, utilizează în calitate de umplutură în plăcinte, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci.
Cele mai frecvente încălcări depistate în cadrul controalelor desfășurate în perioada octombrie-noiembrie sunt:
1. Plăcintele nepreambalate, comercializate direct consumatorilor finali, nu conține mențiunea privind ingredientele utilizate la preparare, nici prin afiș, anunț sau orice altă formă disponibilă consumatorilor;
2. Operatorii din domeniul alimentar utilizează termenul de „produs de brânză” atât în denumirea produselor cât și în lista de ingrediente;
3. Lista de ingrediente este incompletă sau nu corespunde materiei prime utilizate.
Operatorii care au admis abateri s-au ales cu sancțiuni. Astfel, au fost întocmite 25 de procese verbale cu privire la contravenție, în valoare totală de 175 mii lei.
Atragem atenția tuturor operatorilor că, este interzisă utilizarea denumirii Plăcintă cu „brânză” sau Plăcintă „cu produs de brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conțin brânză de vaci, sau conțin un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.