fbpx
21.5 C
Бэлць
vineri, octombrie 4, 2024

Programul de abilitare în domeniul Educației financiare a fost încheiat cu succes de grupul de cadre didactice și bibliotecari/e din Nordul țării, înscriși/se la program

Citește și:

În programul de abilitare în domeniul Educației financiare, desfășurat de AO Nord Press Club, s-au implicat activ mai mult de 25 de cadrelor didactice și bibliotecari/e din regiunea de nord a țării. Sesiunile de formare au fost organizate și desfășurate în cadrul proiectului „Reziliența financiară în era digitală”, implementat cu sprijinul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA).

La ultima sesiune de formare din cadrul programului, realizată în parteneriat cu JA Moldova,  cadrele didactice și bibliotecarii/ele au învățat despre posibilitățile de economii și investiții pe piața financiară din RM, tipuri de credite, beneficiile și riscurile unui credit, dar și despre opțiunile moderne de plată. Totodată, participanții/tele au valorificat metode și strategii formale și nonformale de transmitere a conținuturilor cu tematică financiară pentru elevi/e și aduți/te, întrucât fiecare participant/ă la program urmează să realizeze o activitate de diseminare în cadrul instituțiilor în care activează sau a comunităților în care locuiesc.

În cadrul instruirilor, participanții/tele au discutat despre importanța educației financiare atât în școală, pentru elevi/e, cât și pentru alte categorii de vârstă, în măsura în care interacțiunile cu sistemul financiar sunt inevitabile în perioada în care trăim. Natalia Iacob, expertă în Educație economică și antreprenorială, consideră că „educația financiară ajută elevii să înțeleagă modul în care funcționează banii și cum să-i gestioneze, dobândesc o  mai mare independență și libertate în luarea deciziilor. Elevii învață să devină autonomi și să-și asume responsabilitatea propriilor finanțe. Prin urmare, este esențial să avem educația financiară în școli, deoarece elevii devin mai responsabili și încrezători”.

Educația financiară este esențială pentru elevi, iar includerea acesteia în școală poate avea un impact pozitiv pe termen lung. Școala este instituția care pregătește elevii pentru integrare în societate și are rolul de a oferi nu doar cunoștințe teoretice, dar și de a forma abilități practice. „Este foarte important să punem bazele educației financiare pentru elevi, deoarece aceasta dezvoltă abilități de gestionare a banilor. Elevii învață cum să își administreze veniturile și cheltuielile, să economisească și să investească inteligent. Aceste abilități îi vor ajuta să evite problemele financiare și să își gestioneze responsabil resursele”, a menționat Ala Gudima, profesoară de matematică la IP Gimnaziul „V. Cantemir” din s. Sofia, r. Drochia. „Educația financiară poate ajuta elevii să înțeleagă importanța planificării și stabilirii unor obiective pe termen lung, cum ar fi economisirea pentru studii sau achiziționarea unei locuințe, și să își creeze un stil de viață echilibrat și sustenabil din punct de vedere financiar. Prin includerea educației financiare în școli, elevii vor fi mai bine echipați pentru a face față provocărilor financiare ele vieții și pentru a-și asigura un viitor stabil și prosper„ a mai conchis Ala Gudima.

Un alt aspect important supus discuției a fost cel al incluziunii. Sistemul financiar din RM tinde să fie cât mai incluziv și să ofere servicii și produse pentru necesitățile diferitor categorii de persoane. Ludmila Bucur, bibliotecară în s. Sloveanca, c. Bălășești, r. Sîngerei a evidențiat necesitatea de a învăța persoanele să economisească, să gestioneze corect finanțele pe care le au și să identifice forme de creștere a veniturilor cu posibilitățile pe care le au. „În sate este mai greu pentru oameni. Nu există atât de multe locuri de lucru ca să acoperim nevoile tuturor sătenilor. Unii găsesc modalități de a avea un venit suplimentar, alții însă așteaptă ajutoare sociale și nu doresc să caute un loc de muncă. Cel mai dificil este că în sate magazinele operează cu bani cash. Foarte rar poți găsi un magazin unde să achiți cu cardul. Deci, educația financiară este necesară și pentru adulți, nu doar pentru elevi”.

În aceiași ordine de idei s-a menționat și importanța accesibilizării resurselor pentru persoanele vorbitoare de limba rusă. Aliona Panevscaia, bibliotecară și pedagogă auxiliară (pentru elevii cu CES) în cadrul IP Liceului Teoretic „D. Cantemir” din or. Rîșcani consideră că „resursele informative pentru vorbitorii de limba rusă, în general, sunt mult mai puține. Aceasta înseamnă că au acces limitat la informare și utilizare. Dar este îmbucurător faptul că serviciile bancare pot fi accesate și înțelese datorită traducerii în limba rusă și chiar engleză uneori a informațiilor de pe site-uri, pliante, postere informative, publicitate.”

Reformele din sistemul financiar sunt o necesitate deja, pentru a economisi timp și a facilita operațiunile necesare atât persoanelor fizice, cât și juridice. În acest sens, educația financiară nu doar că îmbunătățește calitatea vieții, ci și asigură o stabilitate pe termen lung, contribuind la bunăstarea individuală, familială și statală a fiecărui cetățean.

„Acest program este posibil datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul este responsabilitatea AO „Nord Pres Club” (TV Nord) și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al USAID sau al Guvernului Statelor Unite.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Stetoscopul: Infarctul Miocardic, Angioplastia Coronariană

În primul episod al Podcastului, te iau cu mine direct în sala de operații, unde vei asista alături de...

/VIDEO/ Locuitorii din orașul Sîngerei consideră că avem prea mulți candidați la prezidențiale. „Toți vor la conducere”

„Toți vor să fie la conducere, dar nimic să nu facă, iată așa.”  Locuitorii orașului Sîngerei consideră că 11 candidați...
  sursa: cursbnm.md