fbpx
25.2 C
Бэлць
miercuri, iunie 19, 2024

Radu Marian: „În schimbul gazului mai ieftin, Kremlinul vrea să renunțăm la integrarea europeană”

Citește și:

Vicepreședintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe spune că Chișinăului i s-a sugerat că trebuie să se înțeleagă politic cu Kremlinul pentru a obține gaz mai ieftin de la Gazprom. Potrivit lui Radu Marian, în schimbul unui preț avantajos la gaz, Rusia cere Republicii Moldova să renunțe la dezideratul integrării europene și să susțină invazia armatei ruse în Ucraina. Radu Marian spune că autoritățile Republicii Moldova nu vor accepta niciodată astfel de condiții și cheamă cetățenii la unitate și solidaritate pentru a depăși aceste vremuri grele, notează IPN.

Deputatul PAS, Radu Marian, spune că Ilan Șor și acoliții săi ar trebui delimitați de oamenii care ies duminica la proteste. Potrivit parlamentarului, liderii Partidului Șor folosesc în mod cinic vulnerabilitatea economică a cetățenilor pentru a obține capital politic și pentru a bloca reformele demarate de PAS în domeniul justiției.

„Trebuie să separăm oamenii care vin și protestează, care sunt manipulați și plătiți, de această grupare criminală Șor care organizează proteste. Scopul lui Șor este să scape de pușcărie și să destabilizeze țara la ordinele Kremlinului. Acuzațiile acestei grupări criminale nu sunt credibile. Nu poate o grupare care a furat atâția ani să reproșeze guvernării ce face și ce nu face. Noi acceptăm critici, mergem în teritoriu, vorbim cu oamenii nemulțumiți, încercăm să îi ajutăm, dar trebuie să trecem peste acest moment. Hoții se folosesc acum de vulnerabilitatea oamenilor ”, a spus Radu Marian în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Mai mult, potrivit deputatului PAS, concernul rus Gazprom a condiționat oferirea unui preț mai mic la gaz de abandonarea parcursului european. Refuzul Chișinăului de a bate palma cu Rusia a dus la declanșarea crizei energetice acute cu care se confruntă Republica Moldova, spune Radu Marian.

„În schimbul gazului mai ieftin Kremlinul vrea să renunțăm la integrarea europeană. Ei vor ca noi să susținem invazia din Ucraina. Iar astea sunt lucruri pe care nu le vom accepta niciodată. Ne-au fost date semnalele că trebuie să ne înțelegem politic cu Kremlinul. Rusia este un stat agresor care poartă acest război hibrid cu noi, împreună cu această mafie care este Șor. Scopul acestor oameni nu este să susțină cetățenii vulnerabili, ci scopul lor este să scape de pușcărie. Ei sunt presați de lucrurile care se întâmplă în justiția din Republica Moldova și de sancțiunile impuse de SUA. Acum încearcă să forțeze nota și să creeze haos în țară, dar noi nu vom admite asta. Dar pentru asta trebuie să rămânem uniți în jurul obiectivului de integrare europeană, obiectivului de a deveni parte a lumii libere. Nu mai putem admite ca Moldova să rămână o țară în zona gri”, a mai spus deputatul PAS.

De la începutul lunii noiembrie Gazprom oferă Republicii Moldova doar 5,7 milioane metri cubi de gaz pe zi, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Anterior, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că dacă Gazprom sistează livrările de gaze naturale, Republica Moldova va acționa concernul rus în judecată.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Un șofer băut și fără permis, a intrat cu mașina într-o casă, la Briceni

Un bărbat de 42 de ani din raionul Briceni a intrat cu mașina într-o casă, după ce a urcat...

/VIDEO/ Fericire mare pentru copii: S-a deschis tabăra din Cuhureștii de Sus

Tabăra prietenia din comuna Cuhureștii de Sus și-a deschis larg porțile pentru copii.  SEVIVI AIVOVA, elevă: „Mi-a plăcut că am...
  sursa: cursbnm.md