fbpx
17.7 C
Бэлць
duminică, septembrie 24, 2023

Recomandările ANSA pentru mesa de Paște

Citește și:

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) vine cu un șir de  recomandări privind procurarea produselor pentru masa de sărbătoare.

Astfel, pentru a evita cazurile de achiziționare a produselor necalitative sau alterate, ANSA propune următoarele sfaturi :

  • Procurați produsele alimentare numai din locuri special amenajate şi autorizate, care au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice.
  • Achiziționați carnea în stare proaspătă numai din locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare. Aprecierea calității: consistenţa cărnii trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal până la roşu închis, în secţiune trebuie să fie compactă, elastică, gropiţa formată cu degetul trebuie să se niveleze rapid. Grăsimea nu trebuie să aibă  miros de alterare.
  • Carnea de miel trebuie să provină de la unități autorizate sanitar-veterinare și livrată către unitățile din domeniul alimentar, care o vor comercializa direct către consumatorii finali. Termenul de valabilitate recomandat pentru carnea de miel este de 72 ore, fiind păstrată la o temperatură controlată de +2 – +4°C. Carnea de miel obținută în condiții precare de igienă, necontrolată sanitar-veterinar ar putea duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare.
  • La procurarea peştelui în stare proaspătă atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi.
  • La procurarea ouălor examinaţi aspectul lor exterior: coaja trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete, ouăle trebuie să aibă marcajul producătorului şi să provină din centre de ambalare autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor. Data indicată pe ou este data limită de consum care nu poate depăşi 28 de zile de la ouat. Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli de calitatea ouălor, solicitaţi de la vânzător prezentarea certificatului veterinar.
  • Pentru vopsirea ouălor, se recomandă procurarea vopselei destinată pentru industria alimentară, ambalată/marcată corespunzător, pentru a evita cazurile de comercializare a vopselei cu alte destinaţii – tipografică sau textilă, care conține compuşi toxici și poate prezenta pericol pentru sănătate.
  • Produsele alimentare tradiţionale – cozonacii, prăjiturile, produsele de panificaţie – trebuie să fie ambalate de producător în ambalaj corespunzător
  • Procurați legumele de sezon în locurile special amenajate şi coordonate cu administrația publică locală, care sunt controlate de personalul de specialitate.

Pentru a evita apariția toxiinfecțiilor alimentare, ANSA recomandă să nu procuraţi alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Avea 37 de tăieturi”. Ce spune fiul femeii ucise de cele două minore la Telenești

"Avea 37 de tăieturi și era toată despicată" spune fiul femeii de 67 de ani ucisă cu cruzime de...

Primul aeroport din lume care nu va mai cere pașapoarte

Începând din 2024, Aeroportul Changi din Singapore nu va mai cere pașapoarte. Aici se va introduce un sistem de...
  sursa: cursbnm.md