Comsia Electorală Centrală (CEC) a declarat valabil, în cadrul ședinței din 26 octombrie, referendumul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, autoritatea electorală a aprobat procesul verbal privind centralizarea rezultatelor votării la referedumul constituțional, transmite newsmaker.md.
Potrivit unui comunicat CEC, în baza proceselor-verbale privind totalizarea rezultatelor votării la referendum întocmite și aprobate de consiliile electorale de circumscripție, Comisia Electorală Centrală a constatat o prezență la urnele de vot de 50,72%. În context, 1 532 264 de alegători au primit buletine de vot pentru referendum, 1 531 392 de alegători au participat la votare. Din numărul total de 1 488 874 de voturi valabil exprimate, pentru opțiunea DA au votat 749 719 de persoane, iar pentru opțiunea NU – 739 155 de persoane.
Precizăm că rata persoanelor care au susținut modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE a fost mult mai mică decât prognozau autoritățile și sondajele. Conducerea statului acuză oligarhul fugar Ilan Șor și pe exponenții săi că au influențat rezultatul plebiscitului prin mituirea alegătorilor.
Amintim că, în septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care vizează o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Oamenii legii au stabilit, până acum, peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației criminale. Acestea au roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral. În același timp, se estimează că la finalizarea anchetelor numărul celor implicați în schema infracțională va depăși considerabil 300 000 de oameni.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.