fbpx
3.6 C
Бэлць
marți, ianuarie 21, 2025

Riscurile financiare – ce sunt și cum le putem gestiona?

Citește și:

În contextul economic actual, riscurile financiare sunt o preocupare majoră pentru investitori, dar și pentru persoane fizice. Ele se referă la posibilele pierderi de valoare ale economiilor sau investițiilor deținute, dar și la creșterea neașteptată a plăților asociate creditelor contractate. Înțelegerea acestora este esențială pentru a putea lua decizii financiare informate.

Potrivit experților de la Banca Națională a Moldovei, principalele tipuri de riscuri financiare sunt:

  1. Riscul legat de inflație
    Inflația reduce puterea de cumpărare a banilor, afectând valoarea economiilor și a veniturilor fixe. O creștere neașteptată a inflației poate submina economiile personale sau câștigurile din investiții.
  2. Riscul ratelor de dobândă
    Fluctuațiile ratelor dobânzii pot influența costurile creditelor și rentabilitatea investițiilor în instrumente financiare cu venit fix, cum ar fi obligațiunile.
  3. Riscul valutar
    Pentru cei care investesc sau economisesc în mai multe monede, variațiile de curs valutar pot afecta valoarea deținerilor lor. Acest risc este relevant și pentru cei care călătoresc sau cumpără bunuri din alte țări.
  4. Riscul de piață
    Acesta implică pierderi generate de fluctuațiile generale ale piețelor financiare. Investițiile în acțiuni sau fonduri mutuale sunt în mod special vulnerabile la acest risc.

Cum să ne protejăm?

Potrivit specialiștilor, pentru a gestiona eficient aceste riscuri, este important să adoptăm o serie de strategii pro active. Printre măsurile pe care le putem întreprinde se numără analiza tendințelor economice, prin urmărirea evoluției pieței și a politicilor economice, lucru care ne va ajuta la anticiparea schimbărilor.

Un alt pas important în prevenirea riscurilor este studierea minuțioasă a contractelor. Înainte de a semna un contract de credit, este esențial să înțelegem toate costurile implicite și să comparăm ofertele disponibile.

Iar pentru a minimaliza efectul riscurilor financiare, experții ne sfătuiesc să acumulăm economii. Crearea unui fond de urgență oferă siguranță în fața situațiilor neprevăzute.

Totodată, specialiștii în securitate cibernetică semnalează un risc tot mai frecvent legat de atacurile frauduloase și utilizarea neautorizată a datelor digitale.

ION BODRUG, președinte ACETI: „În primul rând, totdeauna ar fi bine de verificat adresa de email, dacă ea este sigură și ea a parvenit de la partenerul de afaceri sau de la persoana cu care comunicați. Al doilea, să nu răspundeți la telefoanele care vă sună din străinătate și vă spun despre unele necoincidențe în cifrele sau în dispozițiile de plată care vă pune să intrați pe linkurile frauduloase, după care vi se descarcă datele sau vi se face o intrare neautorizată pe calculatorul dumneavoastră. În această ordine de idei, noi vorbim despre verificarea datelor pe care le folosiți în fiecare zi.”

„Acest material este posibil datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul este responsabilitatea AO „Nord Press Club” (TV Nord) și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al USAID sau al Guvernului Statelor Unite.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VOX POP/ Locuitorii din Florești, despre fricile oamenilor legate de UE: „Se tem de sărăcie…”

„Se tem de sărăcie și de moarte, asta e toată pricina.” Am întrebat locuitorii orașului Florești, care sunt fricile moldovenilor...

Un tânăr din raionul Făleşti, reţinut de CNA și procurori pentru trafic de influenţă la eliberarea unui permis de conducere

Un tânăr de 21 de ani din Fălești a fost reținut, de CNA și procurorii municipiului Chișinău într-un dosar...
  sursa: cursbnm.md