fbpx
11 C
Бэлць
luni, aprilie 22, 2024

Rusia îi forţează „sistematic” pe ucraineni să accepte cetăţenia, potrivit unui raport american

Citește și:

Ucrainenii care trăiesc pe teritoriul ocupat de Rusia sunt forţaţi să îşi asume cetăţenia rusă sau să se confrunte cu represalii, inclusiv cu posibile deportări sau detenţii, potrivit unui nou raport american, scrie news.ro, cu referire la The Guardian.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au constatat că locuitorii din regiunile Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie sunt ţinta unui efort sistematic de a-i lipsi de identitatea ucraineană.

Ucrainenii care nu solicită cetăţenia rusă „sunt supuşi ameninţărilor, intimidărilor, restricţiilor privind ajutorul umanitar şi necesităţile de bază, precum şi posibilei detenţii sau deportări, toate acestea fiind concepute pentru a-i forţa să devină cetăţeni ruşi”, se arată în raport.

Acţiunile Rusiei au fost „crime de război clasice în sensul că restricţionează sau limitează prin acest proces capacitatea oamenilor de a avea acces la servicii şi resurse critice pe care Rusia trebuie să le permită tuturor oamenilor să le acceseze, cum ar fi asistenţa medicală şi sistemele umanitare”, a declarat, pentru CNN, Nathaniel Raymond, directorul executiv al Şcolii de Sănătate Publică din Yale.

Moscova susţine că a acordat paşapoarte ruseşti la peste 3 milioane de ucraineni din 2014, după anexarea Crimeei şi ocuparea teritoriilor ucrainene de la lansarea invaziei sale la scară largă în 2022.

Premierul rus Mihail Mişustin a declarat în luna mai că Moscova a acordat paşapoarte pentru aproape 1,5 milioane de persoane care locuiesc în părţi din regiunile ucrainene Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson. 

„Acest număr a crescut de atunci, liderii aşa-numitei Republici Populare Luhansk (LPR) susţinând că trei sferturi dintre locuitorii din acea regiune au primit cetăţenia rusă”, se arată în raport.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o serie de decrete pentru a-i obliga pe ucraineni să obţină paşapoarte ruseşti, încălcând astfel dreptul umanitar internaţional, se arată în raport.

Raportul a inclus o cronologie a măsurilor din ce în ce mai agresive de presiune sau de forţare a ucrainenilor să devină cetăţeni ruşi, începând din mai 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea. Cronologia continuă înainte până în iulie 2024, când, conform noilor legi ruseşti, rezidenţii fără cetăţenie rusă vor fi consideraţi „străini” sau „apatrizi” şi pot fi reţinuţi în centre de detenţie şi/sau deportaţi în Rusia.

În raport se menţionează: „În timp ce statele dispun de o largă discreţie în temeiul dreptului internaţional în ceea ce priveşte conferirea cetăţeniei, dreptul internaţional cutumiar interzice în mod clar impunerea cetăţeniei fără consimţământ sau prin constrângere”. 

Raportul a fost publicat în cadrul programului Conflict Observatory, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA şi realizat de partenerul de cercetare Yale School of Public Health’s Humanitarian Research Lab.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cazul tinerei de la Orhei, găsită moartă: Procuratura a pornit un dosar penal. Cine va fi audiat

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată...

Liceul Ștefan cel Mare din Bălți va fi eficientizat energetic în cadrul unui proiect guvernamental

Liceul Ștefan cel Mare din municipiul Bălți urmează a fi eficientizat energetic în cadrul proiectului „Rețeaua de școli model”....
  sursa: cursbnm.md