fbpx
32.5 C
Бэлць
marți, iulie 16, 2024

Rusia reacționează cu furie. Polonia va schimba numele Kaliningradului

Citește și:

Kremlinul a reacționat cu furie, miercuri, după ce o agenție a guvernului polonez a sugerat că autoritățile de la Varșovia ar putea să înceapă să folosească un alt nume pentru a se referi la Kaliningrad, exclava rusească obținută prin anexarea de către URSS a fostului teritoriu german Prusia Orientală, relatează BBC, citat de Digi24.ro.

Comitetul polonez a spus că orașul și zona mai mare din jurul lui ar trebui să fie denumită Krolewiec, vechiul nume al orașului în poloneză, pe vremea când acesta era teritoriu german și se numea, oficial, Koenigsberg.

Autoritățile poloneze au argumentat că decizia de a nu mai folosi „numele impus” de către ruși este un efect al deciziei regimului criminal de la Kremlin de a invada Ucraina.

De cealaltă parte, Rusia a calificat decizia ca fiind una „la granița cu nebunia” și a spus că este „un act de ostilitate”.

„Știm că de-a lungul istoriei, Polonia a alunecat uneori în această nebunie de ură față de ruși”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Autoritățile poloneze spun că numele bolșevicului Kalinin are o conotație negativă

Marți, Comitetul pentru Standardizare și Denumiri Geografice ale locurilor din afara Republicii Polonia a recomandat ca guvernul să schimbe imediat numele orașului din Kaliningrad în Krolewiec, iar regiunea înconjurătoare să fie numită Obwod Krolewiecki.

Conform agenției poloneze, numele Kaliningrad nu are nicio legătură nici cu orașul și nici cu regiunea și are o conotație negativă și o „rezonanță emoțională negativă” în Polonia.

Mikhail Kalinin, după care a fost redenumit fostul oraș german, a fost unul dintre principalii lider bolșevici ai Revoluției din Octombrie. El a fost, de asemenea, unul dintre cei șase semnatari din biroul politic sovietic, ai ordinului pentru masacrarea prizonierilor polonezi de război în pădurile de la Katyn, una dintre cele mai odioase crime comise de Uniunea Sovietică de-a lungul nefastei sale existențe.

„Fiecare țară are voie să folosească în limba sa numele tradiționale care fac parte din moștenirea ei culturală, și nu poate fi forțată să folosească numele inacceptabile în limba sa”, au anunțat membrii comitetului polonez.

Inițial, rușii au dat vina pe germani pentru masacrul de la Katyn, atunci când armata germană a descoperit gropile comune în anul 1943.

După impunerea regimului comunist în Polonia după război, rudele victimelor nu au putut să facă publice aceste crime odioase sau să declanșeze o dezbatere publică cu privire la ele. Rusia și-a recunoscut vina pentru masacru abia în 1990.

Deși recomandarea agenției citate este doar consultativă, este de așteptat ca guvernul polonez să o pună în aplicare. Diplomația de la Varșovia deja a anunțat că salută recomandarea.

Din Koenigsberg în Kaliningrad

Până după Al Doilea Război Mondial, orașul și regiunea adiacentă erau cunoscute cu numele de Koenigsberg și făceau parte din provincia germană Prusia Orientală. Krolewiec este traducerea în poloneză a numelui german.

După Primul Război Mondial, regiunea a fost ruptă de restul teritoriului german, devenind o exclavă germană înconjurată de teritoriu polonez.

După Al Doilea Război Mondial, sovieticii au împărțit Prusia Orientală în două jumătăți, sudul fiind cedat reînființatului stat polonez, căruia îi fuseseră furate teritoriile din est de URSS, în timp ce jumătatea de nord a devenit teritoriu al RSFSR (Republica Socialistă Federativă Sovietică Rusia), parte a Uniunii Sovietice.

După prăbușirea URSS, Kaliningrad a rămas parte a Rusiei, dar teritoriul său a rămas deconectat de restul țării, devenind o exclavă.

Kaliningradul este un teritoriu de importanță strategică mare pentru Rusia, în condițiile în care găzduiește flota ruseasă de la Baltică și are singurul port european de mare caldă al Rusiei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de...

/METEO/ Maxime de +40 de grade. Cum va fi vremea astăzi, 16 iulie

Meteorologii prognozează pentru ziua de astăzi, 16 iulie 2024, maxime de până la +40 de grade. Noaptea mercurul în...
  sursa: cursbnm.md