17.1 C
Бэлць
marți, aprilie 29, 2025

/FOTO/ Salvatorii și pompierii din Bălți, instruiți să utilizeze noile autospeciale recepționate în cadrul proiectului moldo-japonez

Citește și:

Începând cu data de 7 aprilie 2025, în cadrul Direcției regionale căutare-salvare nr. 2 din municipiul Bălți se desfășoară un curs intensiv de instruire destinat utilizării și operaționalizării noilor autospeciale de intervenție, recent oferite de Guvernul Japoniei. Activitatea face parte din proiectul moldo-japonez de dezvoltare a capacităților de intervenție în situații de urgență, derulat cu sprijinul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA).

La cursul de intruire participă 12 angajați ai Direcției, care urmează un program complex, compus din sesiuni teoretice cu exerciții practice desfășurate pe parcursul întregii săptămâni. Instruirea este oferită de formatori din partea JICA, având drept scopul familiarizarea personalului IGSU al MAI cu caracteristicile tehnice ale noii tehnici de intervenție.

După încheierea cursului, participanții vor transmite cunoștințele acumulate colegilor din cadrul unității, contribuind astfel la consolidarea capacității operaționale a întregului efectiv.

- Advertisement -

Această activitate marchează un pas important în eficientizarea sprijinului oferit de Japonia și reflectă beneficiile ale cooperării internaționale în domeniul protecției civile. Datorită instruirii, salvatorii și pompierii din Republica Moldova vor putea utiliza rapid și eficient noile autospeciale în intervențiile de urgență, care vor deservi o populație de peste 1,3 milioane de cetățeni.

Reamintim că, pe data de 4 aprilie 2025, în cadrul proiectului, Republica Moldova a recepționat un total de 19 autospeciale de intervenție, care vor fi distribuite în 10 subdiviziuni ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), din 6 localități: Orhei, Ungheni, Cahul, Giurgiulești, municipiul Bălți și municipiul Chișinău.

Lotul oferit de Guvernul Japoniei, include 10 autoscări (dintre care 2 cu o lungime de 54 de metri și 8 de 30 de metri), precum și 9 autocisterne multifuncționale cu capacități de 3.000, 4.000 și 10.000 de litri. Acestea sunt menite să asigure o intervenție promptă, eficientă și sigură în cele mai diverse situații de urgență.

Proiectul a devenit posibil datorită acordului de colaborare semnat la data de 26 noiembrie 2021 între Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și Ambasada Japoniei în Republica Moldova.

Grație acestui parteneriat strategic, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de un sistem de protecție civilă mai sigur și mai eficient, iar timpul de răspuns la solicitările de urgență va fi considerabil redus.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Șoferi băuți, vitezomani și mai multe accidente rutiere. Bilanțul poliției din ultimele trei zile

În doar trei zile, Poliția Republicii Moldova a primit 2 227 de apeluri la Serviciul 112 și a monitorizat...

/VIDEO/ Operațiune de amploare la Telenești. Doi traficanți de droguri, prinși în flagrant

Captură de 200.000 de lei la Telenești: doi traficanți de marijuana, reținuți în flagrant de ofițerii Direcției „Centru”. https://t.me/tvnord/14818 Ofițerii Direcției...
  sursa: cursbnm.md