fbpx
18.9 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

Screeningul auditiv oferă o șansă la o viață normală copiilor cu deficiențe de auz

Citește și:

Screeningul auditiv neonatal oferă o şansă în plus la o viață normală a copiilor. La fiecare o mie de bebeluşi, trei se nasc cu probleme de auz. Iar posibilitatea ca afecţiunea lor să fie remediată depinde de cât de repede este tratată. Despre importanța screeningului auditiv, durata acestui examen medical și unde poate fi efectuat în municipiul Bălți aflăm de la Ludmila Berega, membră a Asociației Obștești „Audiviz”, specializată în efectuarea screeningului auditiv la copii. 

Doamnă Berega ne spuneți întâi de toate despre importanța screeningului auditiv la copii?

Hipoacuzia sau pierderea auzului este una dintre cele mai frecvente afecțiuni auditive după naștere. Aproximativ 2% dintre copii sunt afectați. Este important ca deficiențele de auz să fie identificate înainte ca ei să împlinească 6 luni. Dacă se întâmplă acest lucru mai repede, respectivii copii au o mai bună șansă să dezvolte aptitudini și abilități de comunicare echivalente cu ale copiilor sănătoși.

Acest screening este primul pas pentru a identifica la timp hipoacuzia. Testul nu determină nivelul de pierdere de auz. Copilul care necesită retestare este referit  la medicul audiolog pentru a se putea stabili diagnosticul şi a se începe eventualele demersuri pentru corectarea hipoacuziei, ce poate fi recuperată prin intermediul mijloacelor medicale, cum ar fi proteze auditive speciale pentru bebeluși sau implanturile cohleare pentru tot restul vieții.

Copiii mici care au hipoacuzie nu pot spune că nu aud, în schimb ei compensează mult în comunicare prin intermediul altor funcții senzoriale cum sunt mirosul, văzul, sensibilitatea tactilă și vibratorie.

Astfel, alarma reală apare de cele mai multe ori abia atunci când limbajul normal așteptat de către părinți nu se dezvoltă, iar semnele de întrebare sunt tot mai dese și vizita la medic devine prioritară.

În consecință, dacă părinții nu sunt foarte atenți sau bine informați, diagnosticul poate fi stabilit destul de târziu, în jurul vârstei de 2-3 ani. De aceea, cu cât hipoacuzia este diagnosticată mai tarziu, cu atât este mai dificil de compensat pierderea auzului, iar învățarea limbajului este mai dificilă și mai limitată.

Cum se desfășoară screeningul auzului la copii?

Screeningul nu este deloc dureros pentru copil. Asistenta sau medicul amplasează în urechea copilului o sondă mica, de calibru corespunzător, în urechea copilului, iar computerul analizează prezența sau absența otoemisiunilor acustice.

Rezultatele se află imediat. Mai mult, părinții pot vedea rezultatele chiar în timpul examinării, deoarece au acces la monitorul computerului.

Dacă există semnale că micuțul suferă de anumite deficiențe de auz, medicii vor recurge la alte teste și vor indica părinților ce trebuie să facă mai departe.

Cât durează acest examen medical și în ce cazuri ar trebui să fie efectuat?

Durata testului este de aproximativ 5-20 minute pentru fiecare ureche, în funcție de auzul copilului, cu tot cu pregatirea pacientului și se face de regulă în timp ce bebelușul doarme. Screeningul auditiv se efectuează imediat după nașterea nou-născutului pentru a detecta cât mai timpuriu eventualele deficiențe congenitale de auz, ce pot duce la surditate dacă nu sunt depistate și tratate la timp.

Testul este recomandat pentru toți, nu există riscuri asociate cu acest examen medical. Vârsta nu este un impediment în testarea auzului. La copii este necesară testarea periodică a auzului, cel puțin o data la 6 luni, începând din primele 3 zile de viață până la maturitate, în orice etapă a copilăriei.

Totuși părinții decid dacă supun sau nu copilul acestui examen medical prin semnarea unui acord de efectuarea a screeningul auditiv.

Ce echipamente utilizați în procesul de investigare?

Echipamentul medical pe care îl utilizăm este unul de ultimă generație – dispozitivul pentru screening audiologic OtoRead Screening, procurat din sursele financiare ale Uniunii Europene în cadrul proiectului  „Intervenţia timpurie – o şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu dizabilități de auz” implementat de Asociația „AudiViz”, ne permite astăzi depistarea pierderilor de auz la nou născuți pornind din prima lună după naștere.

Ce facem după ce primim rezultatul?

După efectuarea screeningului audiologic părinții se semnează în Registrul de screening audiologic și primesc un extras din Fișa de screening a copilului care include rezultatul testării audiologice şi recomandările necesare.

În cazul în care rezultatul testării este negativ, copilul este programat la medicul surdolog pentru efectuarea testului audiometric.

Copiii, identificați cu probleme de auz, se vor lua la evediență de către medicul specialist/surdolog, medicul de familie și medicul din cadrul Serviciului de intervenție timpurie pentru copii cu deficiențe de auz pentru ca aceștia să primească suportul necesar medical (tratament) și tehnic (protezare), apoi incluși în terapii de recuperare.

Este foarte important să vă prezentați la programare în cazul în care bebelușul dumneavoastră suferă de pierderea auzului.

Unde se poate face testul?

Acum această procedură se face la Centrul de Sănătate nr.1 din municipiul Bălți, situat pe strada Decebal 101.

În cadrul proiectului „Intervenţia timpurie – o şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu dizabilități de auz” implementat de Asociația „AudiViz” în parteneriat cu IMSP „Centrul Medicilor de Familie municipal Bălți”  a fost posibilă procurarea echipamentului medical, instruirea personalului și  a fost creat un Centru de intervenție timpurie pentru copii cu deficiențe de auz, unicul în regiunea de nord a Republicii Moldova.

Până la această etapă au fost testați audiologic peste 75 de copii, alți 30 de copii cu deficiențe de auz din municipiul Bălți au beneficiat de terapii de recuperare. Pe parcursul anului 2021 vor fi testați încă 500 de micuți.

Bineînțeles, la toate întrebările legate de procedura de screening auditiv, echipa noastră este pregatită să vă raspundă la: 069989880 sau 068855227.

Proiectul „Intervenţia timpurie – o şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu dizabilități de auz” este implementat de Asociația „AudiViz” în parteneriat cu IMSP „Centrul Medicilor de Familie municipal Bălți” din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități. Valoarea totală a proiectului este de 49903 de mii de euro.

Acest material este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a A.O. „AudiViz” şi nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Activități educative, creative și interactive. Cum a fost sărbătorită Ziua Europei la Bălți

În orășelul European din Bălți, vizitatorii au descoperit tradițiile și cultura Statelor Membre ale UE  https://youtu.be/MXe0GlD5xyA?t=1 „Mi se pare foarte super,...

O poloneză de 13 ani a născut în toaletă în timpul unei excursii

Tânăra mamă și nou-născutul au fost duși la spital, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Oświęcim,...
  sursa: cursbnm.md