fbpx
36.2 C
Бэлць
vineri, iulie 12, 2024

Senatul francez a votat pentru planul de pensii al lui Macron, în pofida noilor proteste

Citește și:

Senatul francez a adoptat sâmbătă seară nepopularul plan de reformă a sistemului de pensii al președintelui Emmanuel Macron, în cea de-a șaptea zile de demonstrații împotriva acestui proiect, scrie europaliberă.org

O sută nouăzeci și cinci de membri ai camerei superioare a parlamentului francez au votat în favoarea textului, a cărui măsură-cheie este creșterea vârstei de pensionare cu doi ani, la 64 de ani, în timp ce 112 au votat împotrivă.

Protestele și grevele care au afectat rafinăriile, transportul public și colectarea gunoiului au avut ca scop să preseze guvernul să retragă proiectul de lege, despre care Emmanuel Macron spune că este esențial pentru a se asigura că sistemul de pensii nu rămâne fără bani.

„După sute de ore de discuții, Senatul a adoptat planul de reformă a pensiilor. Este un pas esențial pentru a face posibilă o reformă care va garanta viitorul sistemului nostru de pensii”, a scris prim-ministra Élisabeth Borne pe Twitter.

Ea a adăugat că se va implica total „pentru a se asigura că textul va fi adoptat definitiv în zilele următoare”.

Acum, că Senatul a adoptat proiectul de lege, acesta va fi examinat de o comisie mixtă formată din parlamentari ai Camerei inferioare și ai Camerei superioare, probabil miercuri.

În cazul în care comisia ajunge la un acord asupra unui text, este probabil ca joi să aibă loc un vot final în ambele camere, dar rezultatul acestuia pare încă incert în camera inferioară, Adunarea Națională, unde partidul lui Macron are nevoie de voturile aliaților pentru a obține majoritatea.

În cazul în care guvernul se teme că nu va avea suficiente voturi în camera inferioară, este încă posibil ca acesta să impună textul fără un vot parlamentar, prin așa-numita procedură 49:3.

Pentru ziua de miercuri s-au anunțat greve și proteste la nivel național.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Canicula a ajuns și în Parlament. Deputații s-au stropit cu apă după ce s-au contrazis

Codul Roșu de caniculă a ajuns de ieri în Parlament. Câțiva deputați s-au stropit cu apă, după ce s-au...

Mica Elveție sau Maldive de Moldova. Atracțiile turistice din nordul țării care merită să fie vizitate

În timp ce unii moldoveni sunt de părerea că pentru a călători au nevoie de pașaport, viză și valiză,...
  sursa: cursbnm.md