fbpx
15.1 C
Бэлць
joi, mai 2, 2024

Siegfried Mureșan: „Sunt convins că răspunsul UE va fi pozitiv”

Citește și:

Ca urmare a deciziei de joi, 3 martie, a autorităților de la Chișinău de a înainta, la fel ca Ucraina cu câteva zile mai devreme, o cerere de aderare la Uniunea Europeană, europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PPE/PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova a spus că este „convins” că răspunsul UE va fi pozitiv, transmite europaliberă.md. 

În cadrul unei emisiuni televizate, Mureșan a insistat că războiul din Ucraina a făcut și state mai îndepărtate geografic de România să înțeleagă cât de importantă este securitatea frontierelor estice, iar R. Moldova, pe de altă parte, a dovedit că este un stat cu vocație europeană prin felul cum s-a raportat la refugiații ucraineni, dar și prin reformele pe care le-a inițiat recent guvernarea moldoveană.

„Toată lumea în Europa înțelege că, dacă pe lângă dictatorul Lukașenka în Belarus, Putin ar avea și în R. Moldova un regim marionetă pro-rus, lucrurile ar fi mult mai grave pentru vecinătatea estică, pentru regiune, pentru UE,” a mai spus europarlamentarul român, insistând că procedurile de aderare ce vor urma, chiar dacă pot fi îndelungate, nu ar trebui să sperie.

Președinta Maia Sandu a semnat pe 3 martie cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, spunând că o va transmite președintelui Franței Emmanuel Macron, a cărui țară deține președinția prin rotație a Uniunii Europene. Tot joi, și Georgia a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană, cererea moldoveană și cea georgiană survenind la câteva zile după ce Ucraina a luat o hotărâre similară, care a făcut presiuni pentru a fi primită în blocul pan-european ca urmare a războiului declanșat împotriva sa de Federația Rusă.

„Obiectivul acestui demers, atât pentru Ucraina, cât și pentru R. Moldova este de a da oamenilor perspectivă, de a le spune încotro se îndreaptă viețile lor”, a spus Siegfried Mureșan, întrebat dacă printre mize este și aceea de a determina Rusia să facă un pas înapoi în fața unor state cu perspectivă de a fi primite în UE:

„Va opri asta războiul pe termen scurt în Ucraina? Nu știu să vă răspund la această întrebare, pentru că este o agresiune militară nejustificată, a unui regim autoritar din Federația Rusă, sprijinit de dictatorul din Belarus. Ce este foarte important, însă, este să dăm această perspectivă și să dăm maxim de ajutor,” a spus europarlamentarul.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Cer noros de Joia Mare. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 2 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă...

Tradiţii şi obiceiuri în Joia Mare sau Joia Neagră

În Săptămâna Patimilor, credincioşii rememorează, pas cu pas, calea urmată de Iisus Hristos pentru mântuirea omului şi învingerea morţii,...
  sursa: cursbnm.md