fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

Summitul de pace de la Cairo are șanse minime de a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas

Citește și:

Provocarea diplomatică a liderului egiptean el-Sisi constă în faptul că puteri cheie precum SUA, Iran și Israel nu se vor afla la masă, scrie adevărul.ro

Liderul egiptean Abdel Fattah el-Sisi merge mai departe cu un summit de pace care va avea loc sâmbătă la Cairo și care speră că va evita escaladarea crizei din Gaza într-un război regional mai amplu, însă principala sa problemă este trio-ul extrem de important care nu va fi prezent: SUA, Israel și Iran.

Liderii mai multor țări, inclusiv înalți oficiali din Turcia, Qatar și Europa, se reunesc în Egipt pentru conferință, dar absența celor trei mari care se află în centrul conflictului face foarte puțin probabil ca summitul să poată scoate ceva din pălărie.

Iranul este jucătorul de mare greutate care se profilează asupra conflictului. Teheranul este atât un aliat al Hamas, ai cărui militanți au ucis peste 1.400 de persoane în Israel în atacul din 7 octombrie, cât și al Hezbollahului libanez, de care mulți observatori se tem că este gata să intre în război împotriva Israelului dinspre nord.

Nu face decât să sporească temerile că Iranul fomentează un război prin procură destabilizator în tot Orientul Mijlociu, grupurile militante susținute de Teheran au lansat săptămâna aceasta o serie de atacuri cu rachete și drone asupra garnizoanelor americane din Siria și Irak, în timp ce rebelii Houthi pro-iranieni din Yemen au lansat trei rachete de croazieră despre care se crede că vizau  Israelul. Rachetele au fost interceptate de o navă de război americană care patrula în Marea Roșie.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat reporterilor: „În acest moment, acest conflict este limitat între Israel și Hamas și vom face tot ce putem pentru a asigura descurajarea în regiune, astfel încât acesta să nu devină un conflict mai amplu”, a spus el.

Totuși, un progres diplomatic major pare să aibă nevoie de o viziune mai largă pentru pace. Walid Jumblatt, un veteran politic libanez  care conduce minoritatea druză, a subliniat că persoanele care contează cu adevărat nu se vor afla la masa de discuții de la Cairo. „Ei sunt non-jucători”, a spus el. „Ei nu au nicio influență. Cei trei jucători sunt Israelul, Iranul și America.”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, precum și liderii Italiei și Greciei, vor participa, de asemenea, la reuniunea de sâmbătă, însă președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu va fi prezentă la Cairo.

Aceasta s-a confruntat cu o reacție dură din partea parlamentarilor și a diplomaților europeni pentru că nu a cerut în mod explicit Israelului să respecte dreptul internațional în războiul său din Gaza în timpul unei călătorii în această țară săptămâna trecută.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un ucrainean torturat de ruși cu electroșocuri a depus o plângere pentru crime de război în Argentina

Un ucrainean a depus o plângere penală la un tribunal din Argentina împotriva forțelor de ocupație ruse care l-au...

Moldovenii preferă produsele autohtone. R.M. a înregistrat o scădere a importurilor cu 7,5%

Moldovenii preferă tot mai mult produsele autohtone. Potrivit datelor Biroul Național de Statistică, importurile în Republica Moldova au înregistrat...
  sursa: cursbnm.md