fbpx
17.7 C
Бэлць
vineri, iunie 14, 2024

Sute de mii de oameni din Haiti nu au apă, mâncare și sunt amenințați de boli

Citește și:

Jumătate dintre persoanele afectate de cutremurul devastator din Haiti, de acum o lună de zile, adică în jur de 400.000 de oameni, nu au primit încă niciun ajutor. Nu au apă potabilă, nici locuință, nici acces la școală. Totodată, aproximativ 260.000 de copii au rămas fără mâncare și apă și sunt amenințați de boli. 

Dintre cele 800.000 de persoane afectate de puternicul seism, care a deteriorat sau distrus mii de locuinţe, şcoli şi biserici din trei regiuni din sudul Haiti, aproximativ 400.000 nu au primit încă ajutor, a counicat, vineri, ONU.

Ele nu au avut acces la asistenţă umanitară deoarece locuiesc în zone îndepărtate, în timp ce multe nu au acces la apă potabilă și mâncare sau nu au revenit la şcoală, a spus Bruno Lemarquis, coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar în Haiti.

„Puterea de rezistenţă a poporului haitian se află într-adevăr la limită”, a spus el. „Trebuie să ne asigurăm că Haiti nu devine o criză uitată în contextul acestui cutremur”, a afirmat oficialul ONU.

Bruno Lemarquis a declarat că, în timp ce agenţiile ONU „au ajuns la jumătate din populaţia” afectată de ultimul dezastru natural care a zguduit statul din Caraibe, rămân încă multe de făcut, iar sprijinul comunităţii internaţionale este necesar nu doar pentru nevoile umanitare imediate, ci şi pentru reconstrucţia pe termen lung.

O țară lovită de numeroase crize și violențe

Situaţia gravă din Haiti a fost complicată de numeroasele crize cu care se confruntă ţara, între care lipsa hranei, instabilitatea politică recurentă şi violenţele comise de bandele armate. Cutremurul s-a produs la o lună după asasinarea preşedintelui Jovenel Moise, a cărui moarte a aruncat şi mai mult ţara în haos.

Din suma de 187,3 milioane de dolari, pentru colectarea căreia ONU a lansat un apel la donaţii, destinate ajutorării a jumătate de milion de victime ale cutremurului, doar circa o treime a fost strânsă de la donatori, a mai spus Lemarquis.

Săptămâna trecută, UNICEF şi Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) au lansat apeluri urgente pentru finanţare, menţionând distrugerea a sute de şcoli şi daunele aduse agriculturii.

UNICEF a spus că este nevoie de un ajutor de 73,3 milioane de dolari pentru 260.000 de copii.

Mulţi (copii) au fost răniţi şi şi-au văzut comunităţile, casele, şcolile şi spitalele prăbuşindu-se, potrivit reprezentanților UNICEF, citați de Agerpres.

Copiii care au supravieţuit „sunt în prezent ameninţaţi de boli care pot fi prevenite doar dacă au acces la apă potabilă şi la servicii sanitare de bază”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

SURSA: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul Dorin Recean și reprezentanții autorităților publice din Soroca au discutat despre dezvoltarea raionului

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice și ai serviciilor desconcentrate din raionul Soroca. Au fost discutate...

/VIDEO/ „Acceptă-mă” – Bate un gol pentru viață

Au jucat fotbal pentru o cauză nobilă. În municipiul Bălți s-a desfășurat cea de-a doua ediție a „Cupei Companiilor:...
  sursa: cursbnm.md