fbpx
25.3 C
Бэлць
luni, iunie 17, 2024

Tarif mai mare pentru călătoriile cu transportul public din capitală. Soluția primăriei

Citește și:

Majorarea tarifelor la călătoria cu transportul public în Chișinău era inevitabilă, însă sugestia municipalității pentru locuitorii orașului este să opteze pentru abonamente. O spune primarul general al Chișinăului, Ion Ceban. Potrivit edilului, deși de la 1 iulie tarifele pentru o călătorie cu troleibuzul și autobuzul vor crește, transportul public va fi gratuit pentru pensionari și pentru elevii claselor 1-4, notează IPN.

Primarul Chișinăului spune că în condițiile triplării prețului la carburanți și a dublării tarifelor la energia electrică, majorarea tarifelor pentru călătoria cu transportul public nu mai putea fi amânată. Astfel, de la 1 iulie, tariful pentru o călătorie atât cu troleibuzul, cât și cu autobuzul va fi de 6 lei. Potrivit edilului, procurarea abonamentelor este o soluție avantajoasă pentru cei care folosesc zilnic transportul public.

„A fost aprobată metodologia și de la 1 iulie urmează să crească tarifele pentru cei care nu sunt clienți fideli. Trebuie să remarcăm faptul că municipalitatea se orientează mai mult pe abonamente. Dacă o persoană procură abonament pe 6 luni, prețul este între 2-3 lei pentru două călătorii pe zi și poate călători de la Sângera până la Vadul lui Vodă cu acești bani. Orice următoare călătorie poate ajunge sub 2 lei, dacă ai abonament. În condițiile acestor scumpiri în lanț a carburanților, a energiei electrice atestăm o situație când foarte multă lume preferă să lase mașinile acasă și asta se observă după numărul mare de călători în transportul public ”, a spus Ion Ceban în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.

Primarul Chișinăului spune că de transport gratuit vor beneficia 200 mii de pensionari, 40 de mii de copii și elevi și alte 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile.

„Este important că tariful este unic pentru troleibuz și autobuz, pentru că în baza abonamentului poți schimba unitățile de transport. Sugestia noastră este ca oamenii să procure abonamente. În plus, toți copiii, de la clasa întâi până la clasa a patra vor merge gratuit. Toți cei 200 de mii de pensionari care au viza de reședință în Chișinău, la fel, vor călători gratuit. Este o majorare a tarifului inevitabilă. La Soroca, Cahul, Bălți tarifele s-au majorat demult. În Chișinău investim foarte mult în transportul public, obiectivul nostru este ca în acest an să mai aducem cel puțin 70 de unități de transport”, a mai spus Ion Ceban.

Potrivit metodologiei aprobate de Consiliul Municipal Chișinău, abonamentul pentru o lună va costa 234 de lei, abonamentul pentru 3 luni – 594 de lei, iar abonamentul pentru jumătate de an – 972 de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

După două zile de vreme caldă meteorologii anunță un nou cod de instabilitate atmosferică

Un nou cod de instabilitate atmosferică a fost emis de către meteorologi. Acesta intră în vigoare astăzi în intervalul...

Două focare de pestă porcină, în nordul țării. ANSA anunță recompense bănești celor care vor notifica despre depistarea unor cadavre de mistreți

Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat prezența virusului pestei porcine africane în probele recoltate de la porcii domestici...
  sursa: cursbnm.md