fbpx
37.7 C
Бэлць
vineri, iulie 12, 2024

Totul despre candidații la Primăria Bălți. Partea II. Ce averi au declarat

Citește și:

În cea de-a doua parte a seriei „Totul despre candidații la Primăria Bălți”, vă prezentăm alți cinci candidați, printre care și actualul primar degrevat din funcție, Nicolai Grigorișin. Aflați despre afacerile candidaților, ce averi au, dar și despre promisiunile pe care le-au făcut în această campanie electorală.

Grigorișin în conflict cu ANI

Nicolai Grigorișin este actualul primar al municipiului Bălți. Are 52 de ani și este originar din Bălți. În politică a intrat în 2015, când a candidat pe lista Partidului Politic „Partidul Nostru” (PN) la funcția de consilier, tot atunci liderul PN, Renato Usatîi, a ajuns primar. Relația celor doi s-a conturat însă mai înainte. Aceștia sunt cumătri, după ce Usatîi i-a botezat fiica, născută în 2006.

La alegerile parlamentare din 2014, soția lui Grigorișin, Natalia, a candidat pe poziția a opta în lista candidaților din partea Partidului Politic „Patria”, care l-a avut cap de listă pe Renato Usatîi. Însă cu o zi înainte de alegeri, formațiunea a fost exclusă din cursa electorală din cauză că s-ar fi folosit bani ce proveneau din străinătate.

În 2018, Grigorișin a fost numit viceprimar al Bălțiului,  apoi, după ce Usatîi și-a dat demisia și s-au organizat alegeri locale noi, Grigorișin a fost candidatul formațiunii „Partidului Nostru” la funcția de primar, alegeri pe care le-a câștigat detașat din primul tur. În 2019, la cârma Primăriei Bălți a revenit Renato Usatîi, iar Grigorișin a devenit viceprimar, doar că Usatîi și-a dat demisia în 2021, fiind nemulțumit că bălțenii l-au votat în număr mic la alegerile parlamentare din acel an. Așa că la Bălți s-au organizat alegeri locale noi, iar Grigorișin a candidat de această dată independent, fiind ales în turul doi cu puțin peste șapte mii de voturi, din prezența totală de 10 mii de oameni la urnele de vot. 

În ancheta „Portrete la Kremlin”, publicată de RISE Moldova, se arată că așa-numita „subdiviziune moldovenească” din cadrul Administrației președintelui Federației Ruse, a elaborat note operative despre mai mulți politicieni moldoveni, printre care și Grigorișin. În ancheta candidatului, cei de la Moscova au scris: Este considerat drept un partener de afaceri apropiat lui R. Usatîi. Este cunoscut grație frazei rostite în public: „Renato Usatîi poate fi comparat doar cu Dumnezeu!”. Doar că relația între cei doi s-a înrăutățit, iar la alegerile din acest an, Grigorișin candidează din partea Partidului Schimbării, fondat în 2021, al cărui președinte este Ștefan Gligor.

Campania electorală „neoficială”, Grigorișin și-a început-o din timp prin ziare tipărite din banii publici, dar și oferirea cadourilor pentru copii la diverse evenimente. 

În acest sens, Comisia Electorală Centrală a fost sesizată că primarul de Bălți ar utiliza resurse „administrative și elemente de agitație electorală ascunsă la elaborarea unor buletine informative și distribuirea versiunii tipărite a acestora la domiciliul locuitorilor în cutiile poștale”. Astfel în august curent, CEC a interzis distribuirea pliantelor informative și a dispus retragerea lor. În același timp, autoritatea electorală a sesizat Centrului Național Anticorupție, Curtea de Conturi și alte instituții abilitate să verifice dacă au fost folosite resurse administrative pentru promovarea candidatului Grigorișin.

Mașinile de lux ale socrului

Grigorișin a fost luat și sub lupa Autorității Naționale pentru Integritate (ANI). Potrivit unui act emis de ANI în octombrie 2022, primarul de Bălți nu a declarat mai multe automobile pe care le are în folosință, dar și cota parte dintr-un apartament. Este vorba inclusiv despre un Mercedes ML350 CDI din 2012 și o Toyota Land Cruiser 200 din anul 2019, ambele cumpărate de socrul său, Vladimir Oleanschii în 2017 și 2021, și transmise cu drept de folosință membrilor familiei Grigorișin, exact în ziua cumpărării, pe o perioadă de 20 de ani.

Natalia Grigorișina, a explicat ANI că, la rugămintea tatălui său, a contractat un credit în sumă de aproape 850 de mii de lei, pentru el, care avea atunci 76 de ani, să-și procure automobilul Toyota Land Cruiser. Mai mult, aceasta susține că Oleanschii își plătește singur creditul.

/FOTO/ Oleanschii în partea stângă, Grigorișin în partea dreaptă/

Mai mult, Grigorișin spune că a întrerupt „drepturile de uzfract”, adică de folosire a automobilelor încă din iulie 2022. TV Nord însă a surprins automobilul de model Toyota Land Cruiser pe 3 februarie curent, în ziua în care Grigorișin a anunțat că va candida din Partea Partidului Schimbării la locul evenimentului, iar în actele oficiale continuă să apară numele membrilor familiei Grigorișin.

FOTO/ Mașinile de lux ale lui Oleanschi/ Februarie 2023
FOTO/ Mașinile de lux ale lui Oleanschi/ Februarie 2023

Cât despre cota de 33% deținută de Natalia Grigorișina dintr-un apartament, Nicolai Grigorișin a declarat că nici el și nici soția sa nu au știut despre acest fapt. Asta deși, însuși Grigorișin are viza de reședință în acest apartament. 

Într-un final, Autoritatea a sesizat și Procuratura Anticorupție pentru a verifica dacă automobilele într-adevăr nu aparțin familiei Grigorișin, iar Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a pornit un control asupra veniturilor lui Vladimir Oleanschii. Am solicitat SFS să ne comunice care este finalitatea controlului, însă până la publicarea materialului nu am primit un răspuns.

În prezent, Grigorișin se judecă cu ANI-ul la Curtea de Apel Chișinău. 

Pe lângă mașinile de lux, Vladimir Oleanschii și soția sa sunt proprietarii unei vile cochete de lângă Bălți. Cei doi au cumpărat terenul în 2010, iar în 2016 au înregistrat patru construcții – două căsuțe de vacanță și două construcții accesorii.

Tot Oleanschii a donat pentru campania electorală a PP „Partidul Nostru”, de la alegerile prezidențiale din 2016, suma de 18.500 de lei. 

FOTO/ Casa socrului lui Grigorișin/ Din partea stângă/ Februarie 2023

Pentru campania electorală la alegerile locale generale din această duminică, Nicolai Grigorișin vine cu 22 de promisiuni. Unele sunt proiectele în derulare din acest mandat sau din mandatele precedente ale lui Renato Usatîi. Grigorișin își propune să renoveze toate curțile de bloc din oraș, reparația capitală a străzii Victoria, reparația porțiunii de drum de la Inspectoratul Fiscal până la intrarea în satul Răuțel, iluminarea curților blocurilor locative și amenajarea parcărilor, precum și majorarea numărului de beneficiari ai proiectului „Cardul social cu grijă”.

Candidatul guvernării

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) l-a desemnat pe Vladimir Rusu la funcția de primar. El este și vicepreședintele Organizației Teritoriale a partidului la Bălți. 

Rusu are 40 de ani, a absolvit dreptul și are experiență în domeniul academic. După alegerile parlamentare noi din vara anului 2021, câștigate de PAS, Rusu a fost numit șef al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat. În paralel, candidatul activează în calitate de Asistent Universitar la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).

Deși participă pentru prima dată în calitate de concurent, Rusu nu e la primul exercițiu electoral. La scrutinul local din 2019 a participat activ în susținerea candidatului la funcția de primar de Bălți, Sergiu Burlacu. În acea perioadă Rusu făcea parte din echipa lui Burlacu și mergeau împreună la întâlniri cu alegătorii. La acest scrutin însă sunt concurenți.

/FOTO/ Campania electorală la Bălți 2021/ poza din Profil Burlacu Sergiu

În 2020, Rusu împreună cu soția sa și-au cumpărat o casă în orașul Bălți. Potrivit declarației de avere, imobilul i-a costat aproape 24 de mii de euro. Anul trecut soții au obținut un venit de 365 de mii de lei din salariile și onorariile primite de la Cancelaria de Stat, Inspectoratul Național de Probațiune și USARB. Tot în 2022, soția sa a primit o donație de 8.730 de dolari, donație din partea mamei, care se află peste hotare.

/Foto/ Casa lui Vladimir Rusu

În 2022, Rusu a fondat și Asociația Obștească Centru de Gestiune și Reforme în Afaceri Publice și Private.

Rusu promite să atragă fonduri străine pentru dezvoltarea orașului și dezvoltarea infrastructurii.

Candidatul PACE

Ion Starciuc este candidatul formațiunii Partidului Acasă Construim Europa (PACE), președintele căruia este Gheorghe Cavcaliuc, anunțat în căutare internațională. Are 41 de ani, este cunoscut public și sub numele de Nelu Straciuc.

/FOTO/ Ion Straciuc/ Candidatul la funcția de primar din partea Partidului PACE

Potrivit lui, a absolvit două programe de licență – unul la Universitatea Politehnică din Timișoara în inginerie, și altul în drept la fostul Institut Nistrean de Economie și Drept din Bălți.

Straciuc e discret la capitolul experiență profesională. Eu oficial am mai lucrat într-o companie, la fel în România, dar eu nu cred că are relevanță acuma, în Republica Moldova oficial nu am fost angajat în câmpul muncii, ne-a declarat candidatul.

La alegerile parlamentare anticipate din 2021, în declarația depusă la CEC, Ion Straciuc nu a indicat niciun venit obținut în perioada 2019-2020. Întrebat, acesta ne-a spus că în perioada respectivă a trăit din „economiile proprii”.

Candidatul este unul din cofondatorii „PACE” și membru al Biroului permanent. Numele lui Straciuc a apărut în mediul online atunci când, mai mulți membri „PACE” l-au stropit cu verde de Briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei,Tudor Tutunaru, pentru că acesta s-ar fi vaccinat contra COVID-19 înaintea medicilor. Cazul a avut loc pe 6 aprilie 2021, iar Straciuc apare în video în momentul în care e stropit alesul local.

Acesta nu este pentru prima oară când candidează. La scrutinul electoral de la alegerile parlamentare din vara lui 2021, Straciuc a candidat pe lista partidului PACE pe poziția a patra, formațiunea însă nu a intrat în Parlament. Ulterior, în noiembrie 2021, candidează din partea PACE la funcția de primar al orașului Bălți, după ce primarul de atunci, Renato Usatîi și-a dat demisia și au fost organizate alegeri locale noi.

Printre promisiunile candidatului la alegerile locale din 5 noiembrie curent se află crearea primei stații de reciclare completă din Moldova, precum și transformarea orașului Bălți în unul „mai curat, confortabil și frumos”.

Conform declarației de avere, Straciuc a adunat anul trecut 367.500 lei din prestări de servicii. Întrebat unde activează și ce fel de servicii a prestat, acesta ne-a trimis documentul unei companii a cărui fondator este. E vorba despre Întreprinderea Individuală „Marcu Lucian”, înregistrată anul trecut în Italia.

Pentru anul 2022, declară trei terenuri și două case de locuit. Una de 174,6 metri, dobândită în 2009, cu valoare de 43 de mii de lei, și alta de 183,9 metri pătrați, dobândită în 2017 și care valorează circa 54 de mii lei, conform declarației de avere depusă la CEC.

Candidatul comuniștilor

Alexandr Gustoi candidează din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Potrivit CV-ului său publicat de agenția de știri IPN, Gustoi este membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova din 2005. E absolvent al Institutului Baltic de Ecologie, Politică și Drept din Moldova, jurist de meserie. A fost consilier municipal la Bălți din partea Partidului Comuniștilor în perioada 2013-2015.  Este angajat la Întreprinderea Municipală „Direcția de Troleibuze din Bălţi”.

/FOTO/ Alexandr Gustoi/ foto de pe pagina personală de facebook

Potrivit declarației de avere, în 2022 a încasat un venit de aproape 280 de mii de lei. 

La capitolul imobile, Gustoi declară un apartament de aproape 50 de metri pătrați, dobândit în 1999 și care valorează 134 de mii de lei. În declarația de avere depusă la CEC, mai declară 50% cotă parte din firma Primgamateh SRL care se ocupă de lucrări de instalații tehnico-sanitare. Potrivit situației financiare depuse la Biroul Național de Statistică, firma înregistrează pierderi.

Candidatul CUB

Sergiu Popovici este candidatul din partea Partidului Politic „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB). Și Popovici a fost consilier municipal la Bălți, din 2006 până în 2011. 

/FOTO/ Sergiu Popovici/ sursa foto: IPN

Potrivit CV-ului său publicat de agenția de știri IPN, Popovici a activat în perioada sovietică în calitate de electrician și mecanic auto la mai multe întreprinderi de stat. După `93, a fost director la întreprinderea individuală „Avantaj” din Bălți, apoi șef de hotel militar la Centrul de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională și administrator în cadrul întreprinderii de stat „Meridian” din Bălți, până în 2013. La moment este pensionar.

În declarația de avere depusă la CEC, Popovici declară un venit de 136 de mii de lei, bani obținuți din pensie și salariul soției, care activează la Calea Ferată din Moldova de la Bălți.

Candidatul declară o treime dintr-o locuință cu o suprafață de 70 de metri pătrați, obținută în 2017, fără a indica și valoarea acesteia.

Popovici promite atragerea de investiții pentru școli și grădinițe, înverzirea și curățenia în oraș, drumuri și dezvoltarea sportului.

Dorin RUSU (TV Nord), Marcela ZĂMOSTEANU (RISE Moldova)

Fact-checking pentru acest material a fost realizat de Departamentul de Fact-checking al RISE Moldova.

Acest material a fost realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Development and promotion of investigative journalism in local media”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.

Citiți și Totul despre candidații la Primăria Bălți. Partea I: Sateliții lui Șor

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Problema gunoiului din Bălți putea fi rezolvată mai repede. Era nevoie doar se semnătura primarului

Lupta în criza gunoiului la Bălți continuă. Președinții fracțiunilor politice din consiliul municipal îl acuză pe primarul Alexandr Petkov...

Omorul de la Rîșcani din 2008. Un bărbat a fost condamnat la 16 ani de închisoare

Un bărbat a fost condamnat la 16 ani de închisoare, după ce împreună cu iubita a omorât soțul femeii...
  sursa: cursbnm.md