fbpx
15.3 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Transportatorii cer intervenția urgentă a Guvernului. „Nu putem lucra…”

Citește și:

Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) și Uniunea Transportatorilor și Drumarilor solicită Guvernului aprobarea de urgență a unor măsuri de susținere a operatorilor de transport pentru diminuarea costurilor de transport rutier și menținerea sustenabilității în ansamblu. Cerința vine în contextul crizei carburanților, crizei energetice pe piețele internaționale și războiului din Ucraina.

Contactat de IPN, Iulian Postică, administrator AITA, a declarat că, din cauza războiului din Ucraina, practic tot transportul spre  est (Ucraina, Belarus, Kazahstan) este stopat. Unii transportatori au suferit pierderi, inclusiv unități de transport distruse, în timpul bombardamentelor din Ucraina.

Operatorii întâmpină probleme și în ceea ce privește autorizarea transportului de marfă în Uniunea Europeană. Dacă nu va interveni statul, transportatorii vor fi în imposibilitate de a lucra atât pe direcția est, cât și în imposibilitate de a transporta marfă spre UE.

Guvernul ar trebui să renegocieze cotele de autorizații cu Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Slovenia, Italia, deoarece anul trecut, în condiții de pace în Ucraina, autorizațiile cu țările respective la jumătate de an au fost consumate. În contextul crizei din Ucraina, ele vor fi consumate și mai devreme în acest an, a estimat administrator AITA.

Intervenția Guvernului se solicită și în legătură cu scumpirea carburanților. Potrivit lui Iulian Postică, cu actualele prețuri la carburanți, operatorii de transport sunt practic în imposibilitate de a activa. Ca măsură de susținere, se cere reducerea TVA la combustibil și mecanisme de retur al accizului pentru transportatorii profesioniști.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md