fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

Trei medicamente noi vor fi compensate integral. Vezi despre ce preparate este vorba

Citește și:

Trei medicamente noi vor fi compensate integral. Printre acestea se numără Deflazacortum – pentru tratamentul bolilor de sistem autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, al unor maladii rare, precum epidermoliza buloasă, distrofia musculară. Celelalte două medicamente sunt: Levetiracetamum – pentru tratamentul epilepsiei, precum și un medicament inovativ, Aripiprazolum, prescris copiilor cu vârsta de până la 18 ani, atât în caz de schizofrenie, cât și în episoadele maniacale moderate până la severe.

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) precizează că lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost completată cu șase denumiri comune internaționale indicate în tratamentul a zece maladii. În acest scop, un ordin comun al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și CNAM a intrat în vigoare luni, 25 ianuarie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Pacienții vor beneficia de o compensare de 70% din preț pentru preparatul Cabergolinum, prescris în cazul hiperprolactinemiei – afecțiune caracterizată prin niveluri ridicate în sânge ale unui hormon numit prolactină. Deflazacortum, indicat și în tratamentul astmului bronșic, va fi compensat în proporție de 70% pentru adulți și 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Alte două preparate vor avea o rată de compensare de 30%. Este vorba despre Memantinum, medicament destinat tratamentului bolii Alzheimer, și Rosuvastatinum, pentru tratamentul bolilor cardiovasculare asociate cu dislepidemii.

Potrivit CNAM, în anul 2021, în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost planificate peste 678 de milioane de lei pentru preparatele farmaceutice compensate.

În prezent, lista medicamentelor compensate include 158 de denumiri comune internaționale și poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) și pe site-ul CNAM, la rubrica „Medicamente compensate”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Biserica din lemn din satul Măcăreuca riscă să se prăbușească. Autoritățile nu au mijloace financiare

Biserica din lemn din satul Măcăreuca, are peste 230 de ani, iar ultima slujbă a fost ținută anii 90 https://youtu.be/B1bPDgzS3PA „Ați...

/VIDEO/ Caz revoltător la Soroca. Un preot ar fi intrat pe furiș, noaptea, în biserica altui preot

Un incident neașteptat la Soroca. Un preot a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce intra pe...
  sursa: cursbnm.md