fbpx
31.6 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 20, 2024

Trupele ruse au părăsit orașul de lângă centrala nucleară Cernobîl

Citește și:

Trupele rusești au părăsit orașul de lângă centrala nucleară Cernobîl după protestele locuitorilor. Potrivit Reuters, primarul Yuri Fomichev a transmis luni într-un mesaj video online că trupele „și-au terminat treaba” pentru care veniseră și au părăsit orașul Slavutîci. Pe de altă parte, potrivit BBC, vicepremierul Ucrainei Irina Vereshchuk a acuzat Rusia de acțiuni iresponsabile și cu potențial periculos la centrala nucleară din Cernobîl, transmite hotnews.ro. 

Rușii au preluat controlul asupra orașului sâmbătă și l-au reținut pe primar pentru scurt timp. Sute de oameni au protestat față de ocupația rusă, ieșind pe străzi cu steagul ucrainean, edilul fiind eliberat ulterior. Slavutîci este orașul unde locuiește personalul care muncește la centrala nucleară și care trebuie să se asigure că aceasta rămâne offline, după ce a fost închisă ca urmare a catastrofei din 1986.

Vicepremierul Ucrainei Irina Vereshchuk a acuzat Rusia de acțiuni iresponsabile și cu potențial periculos la centrala nucleară din Cernobîl.

Spre desoebire de orașul construit în apropiere pentru personal, centrala a fost preluată de trupele ruse încă de la debutul invaziei din 24 februarie.

Vereshchuk a acuzat Rusia de militarizarea zonei și de transferul și amplasarea unor arme în apropierea reactoarelor distruse de catastrofa din 1986.

Oficialul i-am mai acuzat pe ruși că au blocat accesul pompierilor care s-au luptat să stingă incendiile care au izbucnit în zonă.

„În contextul siguranței nucleare, acțiunile iresponsabile și neprofesioniste alte rușilor prezintă o serie de amenințări nu doar pentru Ucraina, cât și pentru sute de milioane de europeni”, a mai spus ea.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Violențe extreme în Bangladesh. Peste 100 de persoane au murit

Trupe ale armatei au fost desfăşurate masiv pe străzile orașelor din Bangladesh sâmbătă, după o nouă zi de confruntări...

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Pe ce loc ne aflăm

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Țara noastră rămâne pe locul 152, la fel ca și în luna...
  sursa: cursbnm.md