fbpx
36.2 C
Бэлць
vineri, iulie 12, 2024

Un liceu din Odesa schimbă sintagma „limba moldovenească” din planul de studii și introduce – limba română

Citește și:

Liceul din Borisăuca din regiunea Odesa, Ucraina, unde studiază minoritățile naționale românești va trece oficial, de la 1 septembrie, la predarea orelor în limba română, fapt ce va elimina din programa de învățământ sintagma de „limba moldovenească”. Anunțul a fost făcut de către Asociația „Basarabia” românilor din regiunea Odesa, transmite MOLDPRES.

Conform unui „Memoriu” emis de Asociație, decizia de predare bilingvă în cadrul liceului, cu indicarea expres „în limba maternă a minorității naționale – limba română” a fost luată de colectivul pedagogic al instituției de învățământ din satul Borisăuca la 25 mai curent, când s-a aprobat Planul de învățământ pentru anul școlar 2023-2024.

Planul a fost publicat recent pe pagina oficială a Liceului Borisăuca din Odesa, se precizează în Memoriul emis de Asociația „Basarabia” românilor din regiunea Odesa.

În contextul dat, Asociația a venit cu un îndemn către cadrele didactice, reunite în ședințele anuale ale colectivelor pedagogice „să ia atitudine față de această decizie” și să „inițieze procedurile necesare privind trecerea claselor cu predare în așa-zisa limbă „moldovenească” la studiul după Programa pentru instituțiile școlare cu predare în limba română, aprobată de Ministerul Educației și Științei din Ucraina”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Canicula a ajuns și în Parlament. Deputații s-au stropit cu apă după ce s-au contrazis

Codul Roșu de caniculă a ajuns de ieri în Parlament. Câțiva deputați s-au stropit cu apă, după ce s-au...

Mica Elveție sau Maldive de Moldova. Atracțiile turistice din nordul țării care merită să fie vizitate

În timp ce unii moldoveni sunt de părerea că pentru a călători au nevoie de pașaport, viză și valiză,...
  sursa: cursbnm.md