fbpx
31.6 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 20, 2024

/VIDEO/ 37 de ani de la accidentul nuclear din Cernobîl. Ce-și aduc aminte bărbații care au fost acolo

Citește și:

La 37 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, bălțenii au adus onoruri și flori celor 3 500 de moldoveni care au participat la lichidarea consecințelor avariei nucleare. Prietenii, copii și soțiile celor care au jertfit cu propria sănătate pentru binele întregii lumi au participat la un miting.

Cel mai greu le este femeilor care și-au pierdut soții. Nadejda Zachernicinaia recitește și acum scrisorile pe care i le trimitea soțul din Cernobîl.

NADEJDA ZACHERNICINAIA, văduvă: „Soțul meu ofițer a fost trimis acolo, timp de două termene. A revenit infectat. El îmi scria scrisori, iar eu și până acum le mai recitesc, eu le am. El descria că totul din case se scotea și se arunca în gropi. Ei nu au revenit doar fizic, dar și moral distruși. Intrau în grădinițe, acolo unde dormeau copii, iar acolo era totul pustiu, case moarte, străzi moarte.”

Valeriu Timașcov a participat la construcția sarcofagului deasupra reactorului. Bărbatul a petrecut în Cernobîl jumătate de an.

VALERIU TIMAȘCOV, veteran: „Foarte greu, dureros și foarte greu, mulți nu mai sunt, Dar noi cu încetișorul supraviețuim. Este tragic, dar ce să-i faci. Jumătate de an, 180 de zile. Nu era deloc dulce, era vorba despre lichidarea consecințelor”

150 de bălțeni au fost trimiși în Cernobîl pentru a lichida consecințele avariei de la stația nucleară.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primar de Bălți: „Astăzi am mers în marș împreună cu văduvele, împreună cu participanții lichidării și am onorat amintirea acelor oameni care atunci, în acele momente au apărat cu sănătatea lor toată Europa și toată lumea, pentru că nourul atomic s-a ridicat și a acoperit și Ucraina, și Bielorusia, și o parte din Rusia. Iar ei timp de patru ani s-au luptat pentru a salva lumea de la o catastrofă.”

SVETLANA BÂNZARI, consilier municipal: „Anul trecut a fost alocată din bugetul local suma de 500 de lei pentru fiecare participant care este în viață, dar și pentru cei care deja nu mai sunt cu noi. Cancelaria de Stat din păcate a suspendat decizia noastră pentru că banii au fost alocați din fondul de rezervă. Anul acesta am inițiat un regulament nou, o nouă programă.”

Acum 37 de ani, la ora 01:23 în noaptea de 26 aprilie 1986, un test de siguranță banal la centrala nucleară de la Cernobîl a scăpat de sub control, provocând cel mai mare dezastru nuclear civil din istorie.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Violențe extreme în Bangladesh. Peste 100 de persoane au murit

Trupe ale armatei au fost desfăşurate masiv pe străzile orașelor din Bangladesh sâmbătă, după o nouă zi de confruntări...

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Pe ce loc ne aflăm

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Țara noastră rămâne pe locul 152, la fel ca și în luna...
  sursa: cursbnm.md