fbpx
17.4 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

/VIDEO/ A țesut sute de covoare. Natalia Cernei, din Hîrtop, Florești, una dintre cele mai bogate meșterițe populare

Citește și:

Au fost 14 copii în familie, a trecut prin tifos, foame și deportări, dar dragostea de muncă și de meșteșugărit a făcut-o să iubească viața cu toate greutățile ei. Natalia Cernei, la ai săi 81 de ani are o comoară adevărată, a născut 5 copii, are 10 nepoți , 14 strănepoți și sute de covoare țesute, care încălzesc casele oamenilor din țara noastră, dar și de peste hotarele ei. Natalia Cernei este băștinașă din satul Hîrtop, raionul Florești, femeia a muncit o viață pentru a lăsa urme frumoase pe pământ.

 NATALIA CERNEI, meșter popular: „Era Cenușa, Hîrtopul, Țîra erau sate care tare țeseau, Ghindeștiul. Veneau la noi, care venea cu lâna și îi țeseam, care se întâmpla prin sat, dar când, știi, se întuneca, în sat mergeai pe drum, și se auzea poc – poc – poc. La această casă țeseau, la aceasta, tare țesut Hîrtopul, tare a țesut. Eu tare covoare multe am țesut și de acestea tare scumpe, mărunțele. Fata cu cerbul am țesut-o, am scos-o de pe cusătură de la o femeie și pervazul i l-am pus eu, tot de pe hârtie.  În total am țesut, numărate, câte am țesut mititele și mari am 73, fără acelea pe care  le-am țesut și le vindeam. Eu aveam cinci copii, care intrase la școală, trebuiau bani. Acum îmblă în tot Hârtopul, dacă ai să găsești vreo trei patru cuptoare de copt la gospodine, dar atunci toată gospodina avea cuptor de copt. Tot omul ținea o cojiță de vacă, vreo două oișoare, tot omul avea, ține un purcel, ținea vreo două păsări, dar acum, acum lumea este lenoasă, nu auzi o vacă răgând prin sat, nu vezi un cal la un om.”

În casa Nataliei Cernei nu lipsește nici lada cu zestre, acoperită cu mare grijă cu un țolișor țesut.

NATALIA CERNEI, meșter popular: „Este plină zestrea, este plină, este gătită. Iată de acestea tare multe am țesut. Le dădeam la morturi, am dat tare multe. Dacă vreți să mă credeți, eu am date în Italia, în Chișinău sunt vreo trei, în Italia vreo două. Iaca uite-te de acestea am avut vreo 40 și ceva făcute, iată, uitați-vă.”

„Acesta a fost dat mie de zestre. – Cine l-a țesut? – Am țesut eu cu alte fete, când ne așezam la așa de mare, trei eram, trei ne așezam în rând și țeseam.”

Totuși, printre mulțimea de covoare țesute, Natalia Cernei are două, la care ține cel mai mult. Pe unul este ilustrată o tânără cu un cerb.

NATALIA CERNEI, meșter popular: „Să-mi spuneți dacă observați că pădurea este adăugată și l-am făcut mai mare, pentru că el ieșea tare îngust, ieșea numai o bucățică de pădurice aici și aici și fata. Dra eu am întors așa și am făcut pădure și nouri și am făcut mare acest peisaj, că să fie covor mare. Da-i tare mărunțel, câte covoare am țesut, mărunțel ca acesta nu au fost, și acesta e mărunțel, dar și acela. Noi când, ne aduceau de țesut vreun covor frumos, mărunțel, întâi ne scoteam izvodul pentru noi și pe urmă țeseam cu sora mea.”

Acum, din cauza problemelor de sănătate, Natalia Cernei nu mai țese, dar tot încă păstrează în podul casei toate ustensilele, poate într-o zi, le va coborî.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

2 COMENTARII

  1. Povestea uneia dintre cele mai bogate meșterițe populare din R. Moldova - Ultimele ştiri din Moldova

    […] Este vorba despre Natalia Cernei, care la ai săi 81 de ani are o comoară adevărată, a născut cinci copii, are 10 nepoți, 14 strănepoți și sute de covoare țesute, care încălzesc casele oamenilor din țara noastră, dar și de peste hotare, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Tvn.md. […]

  2. Mulțumim pentru așa reportaj frumos și motivant! Să Dea Domnul mai multe persoane care au ce să ne povestească și să ne arate! Multă sănătate d-nei Natalia și realizatorilor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md