Proiectul „Abilitarea femeilor și a comunităților locale în raionul Glodeni” a fost inițiat pentru a răspunde provocărilor legate de violența în familie și pentru a susține victimele acestui fenomen. Proiectul urmărește să aducă în prim plan importanța prevenirii și combaterii violenței în familie prin activități de sensibilizare și educare a comunității.
ION CRUDU, Șef al Direcției Generale Asistență Socială Glodeni a ATAS Nord-Vest: „Datorită implementării acestui proiect, o să avem posibilitatea de a identifica persoanele vulnerabile care sunt sau, mai bine spus, persoanele care s-au confruntat cu violența domestică. Impactul acestui flagel se răsfrânge mai mult în societate prin violența față de femei.”
În cadrul proiectului, au fost semnate 10 acorduri de colaborare cu primării din raionul Glodeni.
LILIA CRUDU, administratoarea A.O. „Solidarii Neamului”: „Are un impact foarte mare, fiindcă prin activități de sensibilizare și conștientizare, prin acorduri de colaborare intersectoriale, noi am reușit să aducem în prim plan un subiect destul de sensibil, dar esențial, prevenirea și combaterea violenței în familie.”
Activitățile au vizat nu doar sprijinirea victimelor, ci și consolidarea mecanismelor locale de prevenire și intervenție, pentru a crea o comunitate mai sigură și echitabilă.
IRINA MEREUȚĂ, specialistă STAS Glodeni, ATAS Nord-Vest: „În anul 2023 au fost înregistrate 114 cazuri, numărul acestora a crescut în anul 2024, deja 161 de cazuri am înregistrat, iar până la moment, încă nici 3 luni nu avem activate și avem deja 82 de cazuri înregistrate de violență în familie. Acest proiect a venit în scopul de a le ajuta, de a le aduce la cunoștință drepturile, serviciile existente, vrem să vorbim cu voce tare despre egalitate de gen, că victimele sunt susținute și că au parte de ajutorul nostru. Totuși acest proiect eu cred că a avut un impact semnificativ. Prin intermediul acestui proiect, în urma activităților de sensibilizare a populației, noi am convins cumva victimele să meargă la colaborare și avem deja 10 management de caz în lucru.”
Proiectul s-a desfășurat în perioada iulie 2024 – martie 2025, timp în care s-au organizat sesiuni de informare, workshopuri și diferite evenimente unde s-a discutat despre violență, prevenire și soluții.
ARCADIE MAICAN, membru al echipei de implementare a proiectului: „Am văzut acest proiect ca o oportunitate de a rezolva în raionul Glodeni, anumite probleme și anume a violenței în familie. Din această cauză m-am alipit echipei și împreună am implementat și am făcut peste 10 sesiuni pe raion și câteva și în orașul Glodeni unde au fost abordate problemele despre violența în familie.”
La finalul proiectului, participanții au primit certificate de participare, prin care au fost apreciate munca și implicarea acestora în proiect. Activitățile s-au desfășurat în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și refugiaților în Moldova”, susținut financiar de UNDEF și implementat de Centrul de Drept al Femeilor.
/P/
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.