fbpx
17.4 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

/VIDEO/ Afacerile sociale, tot mai populare în Moldova. La Cobîlea a fost deschisă o cantină pentru localnici

Citește și:

Afacerea socială din Cobâlea, Șoldănești și-a început activitatea în 2022 cu un scop bine definit – deschiderea mai multor locuri de muncă în sat, dar și oferirea serviciilor de catering localnicilor. Pe perioada rece a anului aici funcționează o cantină socială, unde se alimentează bătrânii singuratici din localitate. Proiectul a fost lansat cu suportul Uniunii Europene, care a oferit în acest sens 35 de mii de euro.

„Mobilierul, scaunele, sala, avem o sală de film amenajată, alta alături. Prin granturi europene. Să vă arătăm sala care are 650 de locuri, cu încălzire iarna, așa că chiar ne mândrim.”

Bucătăria este dotată cu toate ustensilele și echipamentele necesare.

ALA PRISACARI, administrator: „Facem lucruri bune, frumoase, pentru sătenii noștri, pentru asta. – Ce anume gătiți? Avem serviciul de catering, aceasta este mai solicitat la moment, dar așa la Crăciun, la sărbători facem biscuiți, am copt pască, cozonaci am copt, am fost foarte solicitați, nu m-am așteptat, noi nu reușeam 4 oameni.”

„Eu sunt preferata culinarei, îmi place să pregătesc bucate, dulciuri, torturi și să aranjez frumos.”

Administratoarea Asociației Obștești „Bella Getica” spune că grație acestui  proiect oamenii din sat au unde să-și petreacă ceremoniile chiar în localitate.

SVETLANA MANTEA, administratorul A.O. Bella Getica: „Datorită proiectului pe care l-am obținut, care este finanțat de Uniunea Europeană și gestionat de fundația Est Europeană, proiectul se numește un puzzle socio-economic pentru bunăstarea localității satului Cobîlea. Sprijinim antreprenorialul local, dar totodată și nu mergem în alte spații, oamenii au acest serviciu și sunt motivați să rămână. Diferite evenimente, practic săptămânal avem câte un eveniment de proporții și nu doar persoanele fizice, uneori persoanele juridice apelează la serviciile de catering pentru diferite activități.”

Atât angajații cât și localnicii sunt mulțumiți că au parte de asemenea servicii la ei în localitate.

„Membrii localității sunt atât de mulțumiți în urma câștigării acestui proiect, deoarece de a avea cineva o activitate o nuntă, o cumătrie, un botez, trebuia mână de la mână să se ajute unul pe altul, dar aici se prezintă, dau comanda și rămân oamenii foarte, foarte mulțumiți.”

„Lumea apelează, oamenii apelează practic toți, să vă spun așa cum este, toți. Acum sunt mulțumiți că la noi este așa centru și avem, lumea toți apelează la ajutorul fetelor care muncesc aici. Mese de pomenire se fac, cumetrii, chiar nunți, botezuri.”

Întreprinderea socială își are sediul în căminul cultural din localitate. Potrivit directoarei grație proiectului finanțat de Uniunea Europeană, a fost posibilă renovarea și dotarea clădirii.

VIORICA BAHNĂ, directorul centrului cultural din satul Cobîlea, Șoldănești: „Avem un centru cultural dezvoltat la nivel raional, vreau în primul rând să mă mândresc cu centrul nostru comunitar că este o clădire veche din anul 1970 construită, pe parcurs reparată, renovată, este una dintre cele mai mari din raion.”

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, susține că astfel de proiecte ajută țara noastră să se apropie de statele membre ale Uniunii Europene.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Pentru Uniunea Europeană noi într-adevăr susținem Republica Moldova practic în toate domeniile, fie presa independentă sau asociație obștească sau egalitate de gen sau susținerea antreprenorilor locali, pentru noi este important ca țara să se dezvolte pe toate laturile. Toate aceste proiecte pe care le implementăm sunt pentru a ajuta țara ca să devină mai bună pentru viață ca membru al Uniunii Europene pe viitor.”

Întreprinderea socială „Popasul Voievodului” a beneficiat de asistența Uniunii Europene în cadrul proiectului „Societate civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”, finanțat de UE, cofinanțat de Suedia și implementat de Fundația Est-Europeană.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md