fbpx
17.4 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

/VIDEO/ Ajunul Sfântului Vasile, sărbătorit ca pe vremuri la Pepeni. Cete de urători au umblat pe la casele oamenilor

Citește și:

În ajunul Sfântului Vasile, de la mic la mare, locuitorii din satul Pepeni, raionul Sîngerei, umblă cu uratul. Ei merg din casă în casă și doresc gospodarilor un an îmbelșugat. Sărbătoarea este marcată frumos, iar un obicei care s-a păstrat în această localitate este și umblatul cu „Plugușorul”.

Îmbrăcați în cojoace, cu acordeon, tobă și bici urătorii au pornit din casă în casă, iar gospodarii și-au deschis larg porțile și au întâmpinat cetele.

„Este o tradiție foarte frumoasă, care o păstrăm din moși strămoși. Avem mai mulți ani la rând de când bucurăm gospodăriile satului Pepeni și a întregii comune, cu colindele noastre frumoase, cu urături despre Sfântul Vasile.”

„În tot anul ne organizăm și facem sărbătoarea satului.”

„În anul care vine, să vă aducă numai bine, să aveți multe filme frumoase. Lucrurile acestea frumoase, care noi vrem să le dăm la copii aceștia tineri să ne ia pildă de la noi, să repete și vă mulțumim frumos. La Anul și la mulți ani!”

Tradiția spune că oamenii care sunt urați sunt binecuvântați și feriți de cele rele.

VASILE TURCU, locuitor al satului Răzălăi, Sîngerei, „Toți intră, mă ură și așa colindători, urători vin, toată vremea îi așteptăm, păstrăm tradiția din vechi.”

AURICA TURCU, locuitoare al satului Răzălăi, Sîngerei,

„Ne întâlnim cu oaspeții, finii, nănașii, cumetri, părinți, la noi este un obicei vechi care ne întâlnim în tot anul. Noi pregătim bucate speciale pentru urători, care poftesc, care binevoiesc, servesc.”

Urătorii au mers și la familia Glib. Îndrăgitul interpret i-a întâmpinat cu colaci și dulciuri.

NICOLAE GLIB, artist al poporului, locuitor al satului Pepeni, Sîngerei, „Noi an de an sărbătorim Sfântul Vasile, stil vechi și întotdeauna primim urătorii, începând de la cei mici și terminând cu cei mari, care numai ce ne-au urat.”

TATIANA GLIB, soția artistului, locuitoare al satului Pepeni, Sîngerei, „Am pus în cuptor, încă nu-i gata, mâine dimineața va fi, la Sfântul Vasile, „Câte zile ați gătit, dacă nu este secret? M-am gătit vreo trei zile, fac toată găteala și pe la orele patru am dat în cuptor, deja dimineața va totul bine.”

În tradiția populară se zice că dacă noaptea de Sfântul Vasile este „lină şi senină”, atunci noul an va fi unul bun.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md