fbpx
1.5 C
Бэлць
luni, decembrie 4, 2023

/VIDEO/ „Ajutor la contor”. Bălțenii se grăbesc să depună cereri pentru compensații, alții nu

Citește și:

În municipiul Bălți, persoanele în etate, fac cozi la Ghișeul Unic și bibliotecile din oraș pentru a fi ajutați să depună cereri. Începând cu 1 noiembrie, adică în zece zile de când s-a dat start înregistrării, peste 246 de mii de cetățeni au depus cereri pe platforma compensatii.gov.md, pentru a beneficia de facturi mai mici la energie, în perioada rece a anului.

„Ni s-a spus la televizor că până pe data de 25 nu se depun cereri, pe urmă e târziu. Anul acesta s-a schimbat, vedeți că nu trebuie verificate celea, trebuie numai acestea trei, pe lumină, pe gaz, anul trecut am făcut și certificat de la Gospodăria Locativ Comunală. De atâta am venit să nu fac o greșeală, am venit să depun cerere.”

„Eu nu știu și nu pot, de aceea am și venit. Nu are cine mă ajuta, pentru că locuiesc de una singură, de aceea m-am adresat după ajutor la ei.”

„Toată vremea e ocupat, linia nu-i, oare dezbate. – Ați încercat, da? – Da, soția a încercat, eu nu mă pricep în aceasta. Îi bună ideea, dar organizația îi rea.”

„Iată acum mă duc, la primărie să depun la compensații. Eu nu cunosc atât de bine internetul, dar mă duc că asistenții sociali de la primărie, la ghișeul unic sunt oameni care se ocupă de asta.”

La Ghișeul Unic din municipiul Bălți pe zi depun cereri în jur de 200 de persoane, aceeași situație e și la bibliotecile din oraș, care acordă ajutor persoanele în etate în acest proces.

MARINA SIMAC, Specialist principal în prestații sociale, Ghișeul Unic Bălți: „La noi mai des vin persoanele în etate, pentru că ele nu au acces la internet. Din 1 noiembrie, direcția noastră a primit 1600 și ceva de cereri iese câte 200 de persoane în fiecare zi. Persoanele care vin trebuie să aibă cu dânșii facturile pentru căldură, lumină și gaz, trebuie să aibă xerox la pașapoartele sau la certificatele de naștere dacă-s copiii și să știe fiecare persoană venitul lui pentru ultimele șase luni.”

MARIA CARAȘTEFAN, Director adjunct la Biblioteca municipală „Eugeniu Coșeriu” din Bălți: „Este o problemă pentru că trebuie să stea în rând, lumea grăbită de la serviciu, nu au timp, pentru noi este o problemă pentru că lumea vine face gălăgie că de ce nu îi luăm mai repede. Sunt care cunosc cum să depună online, dar sunt foarte mulți care au depus anul trecut online și nu a mers programa și din cauza asta au venit la noi.”

Dacă unii se grăbesc să depună cereri la programul „Ajutor pentru contor”, atunci alții nu.

„Încă nu am depus. – De ce? Am să fac aceasta, chiar astăzi am să vin și o să strâng, acolo trebuie de calculat sumele și de introdus datele, eu am să fac aceasta. Cum fără de compensație nouă acum, eu cred că trebuie, desigur trebuie compensație.”

„Încă nu am depus, dar cred că voi depune. – De ce încă nu ați depus? Nu știu, până când nu consider necesar, până când am finanțele proprii, de aceea nu am depus.”

„Nu, încă nu am depus, sistemul este încărcat, am încercat să depun online, dar a fost scris un mesaj că este suprasolicitat sistemul și din această cauză am zis că voi depune cererea un pic mai târziu. Este o măsură foarte importantă mai ales pentru cei care nu au posibilități financiare de a achita deci pentru energia electrică, consumul termo și așa mai departe.”

Pentru a primi compensații de la stat la facturile de energie electrică, energie termică și gaz natural, moldovenii trebui să se înregistreze pe platforma online – compensatii.gov.md, termenul limită fiind 27 noiembrie.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

La Bălți se va desfășura workshopul „Calea către UE: progrese și oportunități pentru Republica Moldova”. Cum poți participa

Asociația pentru Politica Externă (APE) invită toți doritorii la workshopul „Calea către UE: progrese și oportunități pentru Republica Moldova”.  Data:...

/VIDEO/Forumul Mass-Media 2023: Dezinformarea nu dispare, își schimbă canalele de răspândire

Dezinformarea nu dispare, doar se transformă sau își schimbă canalele de răspândire. Și aceasta în pofida remediilor care credeau...
  sursa: cursbnm.md