CE BENEFICII ARE LAPTELE MATERN?
Laptele matern oferă protecție împotriva numeroaselor boli și constituie cea mai bună sursă de hrană pentru majoritatea sugarilor. Este sigur şi conţine anticorpi care-i protejează pe bebeluși de diaree şi pneumonie, principalele cauze ale mortalităţii infantile la nivel mondial, arată datele UNICEF. Copiii alăptați au mai multe șanse de supraviețuire și dezvoltare.
CUM ALĂPTĂM BEBELUȘII PE TIMP DE COVID-19?
Nu există nicio dovadă că virusul ar putea fi transmis prin laptele matern de la mamă la făt. Mai mult, femeilor diagnosticate cu COVID-19 le este recomandat să mențină alăptarea timpurie exclusivă din primele zile după naștere până la șase luni. Tinerele mămici pot continua să hrănească la sân chiar și până la 2 ani, respectând măsurile de precauție. Printre acestea se numără inclusiv practicarea igienei respiratorii în timpul alăptării prin purtarea unei măști care să acopere gura și nasul, spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de minim 20 de secunde înainte și după contactul cu copilul, curățarea periodică și dezinfectarea suprafețelor pe care le-au atins.
CUM PROCEDEAZĂ O MAMĂ TESTATĂ POZITIV LA COVID-19?
O mamă care a fost testată pozitiv la COVID-19 trebuie ajutată să realizeze contactul „piele la piele” cu bebelușul nou-născut, să-l alăpteze în siguranță și să stea în aceeași încăpere cu el. Când copilul ajunge la vârsta de șase luni, alimentația diversificată și complementară adecvată ar trebui să fie disponibilă, cu respectarea prevederilor legate de igienă.
Dacă mama a făcut o formă gravă de COVID-19, iar complicațiile medicale o împiedică să-și îngrijească copilul sau să continue alăptarea directă, este încurajată să stoarcă laptele din sân și să hrănească micuțul în condiții de siguranță, aplicând măsurile de igienă.
Dacă mama stoarce laptele cu mâna, cu ajutorul unei pompe manuale sau electrice, trebuie să se spele pe mâini înainte de a atinge sânul sau oricare parte a biberonului. Este obligatoriu ca mama să se asigure că pompa a fost bine curățată după fiecare utilizare. Specialiștii recomandă ca biberonul din care este hrănit bebelușul să fie spălat și curățat de către o persoană care nu manifestă simptome de COVID-19. Tot această persoană este preferabil să hrănească nou-născutul.
REÎNTÂLNIREA MAMEI CU BEBELUȘUL DUPĂ COVID-19
Odată reunită cu bebelușul, mama trebuie să stea cât mai mult timp cu el. Asta îl va ajuta pe micuț să caute sânul și să se „împrietenească” cu el. Sânul trebuie oferit micuțului frecvent, de minim 8-12 ori în 24 de ore.
În perioada COVID-19 nu trebuie promovați substituenții de lapte matern, donațiile de biberoane, tetine sau suzete.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.