fbpx
12.6 C
Бэлць
duminică, aprilie 14, 2024

/VIDEO/ „Antreprenorul a efectuat lucrările din banii lui”. Mai multe primării nu și-au primit banii în cadrul Programului Satul European

Citește și:

Mai multe primarii din țară nu și-au primit banii pentru proiectele implementate prin intermediul Programului Satul European. În unele localități din raionul Glodeni lucrările planificate au fost stopate de către antreprenorii, iar în altele banii au fost alocați de fondurile de rezervă a primăriilor sau agenții economici au făcut aceste lucrări din cont propriu și acum își așteaptă banii. Premierul Dorin Recean spune că acum Ministerul Finanțelor este în căutarea fondurilor necesare pentru a acoperi aceste cheltuieli.

„Eu cred că o să ne finanțeze până pe data de 1 septembrie finețele o să fie și poate să dea în exploatare.”

În satul Dușmani prin intermediul Programului Satul European a fost inițiată renovarea și dotarea cantinei gimnaziului din localitate. Lucrările au fost stopate din lipsă de bani.

PETRU RUSU, Primarul satului Dușmani: „Proiectul este de la Satul European, el trebuie să fie dat în exploatare la 1 septembrie numaidecât, acesta este proiectul cu sala de mese la gimnaziul satului Dușmani, proiectul este de un milion trei sute. Mai sunt datorii, nu sa finanțat totul încă, dar sperăm că o să ne finanțeze. Undeva 70 de procente din sumă s-a transferat, au mai rămas vreo 30 de procente. – Vor transfera, nu vor transfera? Nu sunt la curent, am stat de vorbă contabila, contabila a vorbit, dar un răspuns concret nu s-a dat.”

Conducerea instituției de învățământ spune că dacă până la începutul anului școlar nu vor terina lucrările, nu vor putea alimenta copiii.

ION ISTRATI, directorul gimnaziului Dușmani, raionul Glodeni: „Ne aflăm în blocul alimentar al Instituției Publice Gimnaziului Dușmani și va fi renovat conform proiectului câștigat în cadrul programului „Satul European”, proiect în valoare de circa două milioane de lei. Ne bucurăm că suntem beneficiari ai acestui proiect, fiindcă edificiul gimnaziului a fost dat în exploatare în 1977 și nu s-a făcut reparație capitală niciodată. Cam lent merg lucrările, dar am înțeles de la antreprenor că el se va stărui până la 1 septembrie.”

În satul Sturzovca lucrările de renovare a acoperișului și amenajare la gimnaziu a fost deja finalizate, doar că din contul agentului economic care își așteaptă banii. 

MIHAI GUȚU, Primarul satului Sturzovca, Glodeni: „Cu programul Satul European noi am avut proiectul pentru renovarea acoperișului și amenajarea, înverzirea și 800 de metri de teracotă, noi am făcut proiectul, acoperișul este făcut. Proiectul este de 2,9 milioane de lei, dar concursul a fost de 2,3 milioane de lei. Contractantul a făcut totul din banii proprii, întrebări nu au fost, au făcut totul calitativ, inspecția tehnică a verificat. – Dar de ce a făcut din banii lui? Așa se presupune ca mai întâi faci de banii proprii, pe etape și trebuie să fie un procent oarecare, apoi restul va fi transferat.”

VALERIU BULMAGA, antreprenor: „La ziua de astăzi undeva primăria ne este datoare la un milion șapte sute și ceva, la ziua de azi.”

Nu și-au primit banii în cadrul Programului satul European nici primăria din satul Fundurii Vechi. Potrivit primarului în lipsa banilor agentul economic contractat a stopat lucrările. Aceiași problemă se atestă și în mai multe primării din raioanele Sîngerei.

Prim-ministrul Dorin Recean recunoaște că banii au fost redirecționați pentru remedierea crizei energetice, iar acum Ministerul Finanțelor caută resursele necesare pentru a acoperi cheltuielile suportate de primării.

DORIN RECEAN, prim-ministrul R. Moldova: „În acest an a trebuit să facem față consecințelor crizelor din anii precedenți. Inclusiv cea mai mare criză, pe care am avut-o în anul 2022, acolo Guvernul a trebuit majoritatea resurselor financiare pentru susținerea păturilor vulnerabile ale societății, dar celorlalte categorii sociale care nu-ți puteau permite să plătească facturi la energie, și gaz, și electricitate. A trebuit să alocăm mai multe mijloace financiare și mai rapid inclusiv în domeniul agricol, pentru ca să oferim subvențiile necesare mai repede decât graficul prestabilit. Aceste zile deja s-au început debursările și în două-trei zile absolut toate necesitățile de finanțare acumulate vor fi satisfăcute.”

Pentru anul curent, programul Satul European finanțează în total 496 de proiecte în întreaga țară, cu o valoare totală a investițiilor de 1,8 miliarde de lei. Până în prezent, 1 miliard de lei a fost deja valorificat. Totodată, Guvernul Republicii Moldova a lansat programul Satul European Expres, care permite altor 399 de primării să implementeze proiecte de dezvoltare locală cu o valoare totală de aproximativ 172,3 milioane de lei până la sfârșitul acestui an. Această inițiativă adițională demonstrează eforturile constante de a spori investițiile în localități și de a oferi o viață mai confortabilă și prosperă în întreaga țară.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

2 COMENTARII

  1. Некоторые мэрии не получили деньги по программе «Европейское село» - Ordine și Lege

    […] В некоторых населенных пунктах Глодянского района запланированные работы были остановлены подрядчиками, а в других деньги были выделены из резервных фондов мэрий или экономические агенты выполнили эти работы за свой счет и теперь ждут денег, сообщает tvn.md […]

  2. […] În unele localități din raionul Glodeni, lucrările planificate au fost stopate de către antreprenori, iar în altele au fost alocați bani din fondurile de rezervă ale primăriilor sau agenții economici au efectuat aceste lucrări pe cheltuiala proprie și acum așteaptă banii, transmite tvn.md […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md